U takmičarskom programu NAFF-a će se naći Bh. animirani film “Zlatna jabuka”

Neumski festival animiranog filma (NAFF) 14. po redu u takmičarskom programu predstavit će 57 filmova i 30 zemalja, među kojima će se naći i bosanskohercegovački animirani film “Zlatna jabuka”.

Ovaj animirani film rađen je tehnikom stop motion animacije i predstavlja prvo uprizorenje i digitalizaciju bosanske narodne bajke, u svrhu očuvanja pripovjedačke tradicije u Bosni i Hercegovini.

Udruženje “Bajka” snimilo je animirani film uz podršku Federacije za evropsko pripovijedanje (Federation for European Storytelling/FEST), čija je članica, i pod okriljem Evropske godine kulturne baštine, saopćeno je.

NAFF će ove godine biti organizovan od 26. juna do 5. jula u Neumu i Mostaru te na Cetinju u Crnoj Gori, a organizatori su dobili više od 1.000 prijava iz 90 zemalja svijeta, između ostalih 124 prijave iz Francuske i 47 iz Sjedinjenih Američkih Država.

U takmičarski program uvršteni su, između ostalih, filmovi iz Španije, Italije, Velike Britanije, Rusije, Argentine, Bugarske, Engleske, SAD-a, Francuske, Njemačke, Japana, Irana, Južne Afrike, Slovenije te susjednih Srbije i Hrvatske.

Jedini bh. film u takmičarskom programu festivala “Zlatna jabuka” bit će prikazan 1. jula, kada će publika pogledati i animirane filmove iz Belgije, Brazila, Singapura, SAD-a, Francuske, Rusije, Moldavije, Španije, Velike Britanije i Njemačke.