Početna / Vijesti / Titova smrt spriječila nas je da završimo “Ko to tamo peva” kako smo htjeli

Titova smrt spriječila nas je da završimo “Ko to tamo peva” kako smo htjeli

Jedan od najpopularnijih filmova jugoslovenske kinematografije je sigurno film “Ko to tamo peva”, a slavna fraza “I tata bi, sine” nikad nije trebala završiti u filmu.

Iako je snimljen 1980. godine, replike iz ovog ostvarenja Slobodana Šijana prepričavaju se i danas. Posebno ona legendarna “I tata bi sine”, koju izgovara slavni Pavle Vujasić.

No, rijetki će znati da se ova čuvena replika nije ni trebala naći u tom filmu. Božidar Bota Nikolić, direktor fotografije popularnog filma, otkrio je da je ta ljubavna scena, u kojoj se izgovara čuvena replika, a u kojoj glume Neda Arnerić i Slavko Štimac, ubačena naknadno u film.

– Snimao sam sa Zoranom Čalićem film “Kakav deda, takav unuk”, koji je pogledalo pola miliona ljudi. Predložio sam Kovačeviću i Šijanu da vidimo šta to ljudi zapravo vole i žele gledati. Moj prijedlog su odbili. Otišao sam u kino i primijetio kako ljubav privlači publiku. Tada sam Dušku rekao da u scenariji filma “Ko to tamo peva” moramo ubaciti ljubavnu scenu. On je kreirao lik Nede Arnerić i Slavka Štimca. Duško je tako tek poslije napisao i onu čuvenu rečenicu: “I tata bi, sine”. Prije nje ljubavi nije bilo u našem filmu – rekao je Bota Nikolić.

Osim ove ubačene scene, postoji i ona izbačena. “Ko to tamo peva” u početku je trebao imati i potpuno drugačiji kraj, no kako je sniman u vrijeme kada je preminuo tadašnji jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito, posljednja planirana scena nikad nije ugledala svjetlost dana u tom filmu. Scena je čekala petnaestak godina i na kraju završila u potpuno drugačijem filmu – “Underground”.

– Titova smrt spriječila nas je da završimo “Ko to tamo peva” kako smo htjeli. Prema scenariju, u trenutku u kojem izlaze dva dječaka iz autobusa trebalo se pojaviti nekoliko životinja i scena je trebala izgledati kao apokalipsa. Direktor filma imao je dogovor s vlasnikom cirkusa u Italiji, koji je imao dresirane životinje i trebao doći u Beograd. No, umire Josip Broz i zabranjuje se ulaz svim strancima. Mi smo morali završiti film i zapravo kako završava. To što nije snimljeno kao kraj filma, to je zapravo početak “Undergrounda” – ispričao je scenarista Dušan Kovačević u jednoj emisiji.