Filmske vijestiVijesti

“The Rise of Skywalker” dobio izuzetno loše kritike: Možda i najgori dio u serijalu

Deveti nastavak Star Warsa, ‘Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker‘, premijerno je prikazan širom svijeta, i dobio je izuzetno loše ocjene kritičara.
Prema prvim statistikama, za “The Rise of Skywalker” kritičari su rekli da bi ovo mogao biti najgori film ove franšize.

“Ne postoji način na koji se ovo može izokrenuti. Čak i ako ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ ostvari milionsku zaradu, ne može se negirati činjenica da je dobio izrazito loše kritike”, prenosi Forbes.

Na stranici Rotten Tomatoes svi filmovi koji su ocjenjeni ispod 60 posto smatraju selošim, što deveti dio Star Warsa stavlja u koš sa lošim filmovima jer je osvojio samo 58 posto na ovoj stranici.

Na prvom mjestu je “The Empire Strikes Back” sa 94 posto, zatim “A New Hope” sa 93 posto, treću poziciju zauzima “The Force Awakens” sa 93 posto, a četvrti je “The Last Jedi” sa 91 posto. “Rogue One” osvojio je 83 posto, “Revenge of the Sith” 80 posto, “Solo” ima 70 posto, “Attack of the Clones” 65 posto i tek tada slijedi “The Rise of Skywalker” sa 58 posto. Iza njega je samo “The Phantom Menace” sa 53 posto.

Ovo je deveta, i ujedno i posljednja epizoda priče o Lukeu Skywalkeru koja je započela filmom “Star Wars: A New Hope” reditelja Georgea Lucasa.

Režiju potpisuje režiser, scenarista i producent J. J. Abrams, a u glavnim ulogama su se našli: Daisy Ridley, Adama Drivera, Johna Boyega, Oscara Isaaca i Lupitu Nyong’o.
Carrie Fisher, koja je utjelovila lik princeze Leie, gledat ćemo zahvaljujući prethodno neobjavljenom materijalu snimljenom za epizodu “Sila se budi”.