Vijesti

“The Collection” nova tv serija o galskom modnom umijeću

Prijestolnica mode u poslijeratnom periodu

Nije postojala ni pretpostavka da bi poznati američki scenarist i producent Oliver Goldstick mogao ostvariti “The Collection” predivnu “kostimiranu dramu” i američko-britansko-francusku koprodukciju? koju prva u Europi prikazuje galska televizija F3. Glamour u poslijeratnom Parizu po cijeni od 22 milijuna eura će u Velikoj Britaniji biti vidljiv zahvaljujući BBC-iju i Amazonu, na platformi VOD.

Poznat po aktualnim fikcijama i mladim protagonistima poput “Ugly Betty” ili ženskom thrilleru “Pretty Little Liars”, Goldstick je zamislio “The Collection” nakon susreta s engleskom producenticom Kate Croft.
Još 2011. mu je podarila katalog “Zlatno doba Mode. Paris i London 1947-1957”. Nakon nekoliko pokušaja nastali su Sabine, junaci serije.
Braća što se natječu 1947. godine, za vrijeme poznate stambene krize za bonove za hranu ali poput drugih pridonose razvitku posebne i neponovljive pariške mode. Ni sami ne znaju kako su uspjeli oformiti modnu kuću ali zakratko revolucioniraju pojmove o eleganciji. Otkrivaju Ninu, mladu svelju koju tumači Jenna Thiam.
Claude u interpretaciji Toma Rileya je visioner ali prihvata da stariji brat Paul kojeg glumi Richard Coyle, upravlja djelatnostima jer je nadaren za ekonomiju. Dozvoljava da ga predstavljaju i kao kreatora odjeće jer Claude što je homoseksualac ne želi biti pod svjetlima reflektora. Na scenu stupa američka supruga starijeg brata, Helen kojoj je Mamie Gummer, kćerka Meryl Streep, podarila izgled i nadarenost.
Obitelj posjeduje i mračnu ratnu proslošt pa skrivanje homoseksualnosti mlađeg direktora, nije jedina laž klana koji želi slavu, novac i priznanje. Međutim jedan uporni novinar započinje osobnu istragu, o pravom stanju i istini o sve viđenijim kreatorima.

Klasični recepti tv uspjeha

– Serija ne bi mogla postojati bez sigurnih uloga. Da smo radnju stavili u London ne bismo posjedovali čuveni ambijent i jednistven ugođaj poslijeratnog Pariza.Grad je gladan i smrznut a politički nemiri ne prestaju, usponom Komunističke partije. Svi su nekoliko godina ranije prihvatali različite kompromise, radi preživljavanja- izjavio je Oliver Goldstick što se ustoličio u Gradu svjetlosti.
Braća Sabine i njihovi francuski namjestenici koje tumače mlade nade galske sedme umjetnosti Alix Posson i Alexandre Brasseur uz konfirmiranu glumiceu Irène Jacob, jednu od muza Krzysztofa Kieslowskog, će morati prije ili kasnije otkriti sve tajne osobnog postojanja.
Scenarist je istakao da nije ostvario likove braće po uzoru na postojeće stiliste epohe, iako priznaje da se nadahnuo životom Christiana Diora, čija je imućna obitelj, navodno surađivala s okupatorom i negovim mecenom, Marcelom Boussacom.
Izrada kostima povjerena je kostimografima “Chattoune et Fab” što su pokazali neograničeni smisao za filmsko odijevanje u poznatom ostvarenju “Dheepan” i potom “Coco Chanel&Igor Stravinsky” što reflektiraju linije marke “New Look” i podsjećaju na siluete Balmaina, Diora ili Balenciage.
Kostimi su i najimpresionantniji dio serije i naliče modelima iz čuvenih modnih magazina.

Saga oživljava zamišljeni i sanjani Pariz viđen u filmovim Rene Kellyja ili na fotografijama Roberta Doisneaua. Prema mišljenju Goldstocka, serija ostvarena po starim receptima, mogla bi trajati nekoliko sezona zahvaljujući melodramama, bratoubilačkim borbama i strastima čija je podloga sama historija.

Klasična “kostumirana drama”, mogla bi postati velika povijesna freska o pariškom obiteljskom klanu, koji ne odstupa od provoda i zakulisnih priča.

Džana Mujadžić