Početna / Vijesti / Ronald Reagan predsjednik uz pomoć mafije

Ronald Reagan predsjednik uz pomoć mafije

Regan i Trump-iste djelatnosti !

Četrdeseti predsjednik SAD, između 1981. i 1989. godine, umro je 2004. sa 92 ljeta. Još uvijek se mnogi pitaju da li je bio pripadnik moćne, američke Mafije. Na pitanje su pokušale odgovoriti galske rediteljice Clara i Julia Kuperberg u dokumentarnom, 53-minutnom filmu “Roland Regan, predsjednik po mjeri”.
Djelo slijedi poznatu istrazivačku anketu “Dark Victory, Roland Regan, MCA and the Mob”, koju je novinar Dan E. Moldea objavio u Americi, 1986. godine.

Začuđujući životni put bivšeg glumca drugorazrednog značaja, što se sam predstavljao kao “Erol Flynn B serija”! Regan je bio sportski informator, republikanac i veliki antikomunist. Vješt jahač, dobivao je mnogo uloga u westernima a postojanje mu se promijenilo ulaskom u umjetničku agenciju “MCA-glumci”, pod upravom Al Caponea, glavnog mafijaša Chicaga. Polako ali sigurno, zahvaljujući Levu Wassermanu predsjedniku sindikata koji mu je bio i umjetnički agent, kao i Sidneyu Korshaku, što je povezivao film sa mafijom, Regan je dobijao divne ugovore, a od 1947. godine je bio predsjednik poznatog “Screen Actors Guilda”, sindikata hollywoodskih glumaca.

– Kao protuslugu Regan je bio u službi MCA, odobravajući pravo obavljanja producentskog zvanja sa drugim unosnim poslovima- objasnio je Dan E.Moldea.
Djelatnost je bila zabranjena i uvjetovala je sniženje primanja mnogih glumaca, obogativši djelatnike organiziranog zločina. Kao priznanje za dobru suradnju, Mafia je pomogla Reganov politički uspon i izbor za predsjednika SAD. Među prvim odlukama, nakon dolaska u Bijelu kuću, po tumačenju autorica filma, Regan je klasirao mnogo afera u koje su direknto bili upleteni organizatori različitih napada i zločina.

Ostvarenje ilustrirano razgovorima sa svjedocima događaja, posebno književnikom Jamesom Elloroyem, rasvjetljava djelovanje državnog aparata SAD. Anketa je nalik na istraživanja o putu Donalda Trumpa, koji se obogatio kupnjom i prodajom stanova kao i u casinima, pod uticajem Mafije.

-Jednog dana će organizovani kriminalci postaviti predsjednika u Bijelu kuću i to će biti poznato kada on položi serment-podsjetio je Dan Modea, citirajući Ralpha Salerno, specijalistu za djelovanje Mafije, u njujorkškoj policiji.

Džana Mujadžić