‘Rise of Skywalker’ dominirao svjetskim kinima protekli vikend

Uprkos lošim kritikama, ‘Rise of Skywalker‘ ostvario je odličnu zaradu i bio najgledaniji film u svjetskim kinima protekli vikend.

Film ‘Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera‘, posljednji u aktuelnoj trilogiji zaradio je 374 miliona dolara u svijetu od prodaje ulaznica za projekcije tokom vikenda.

Fanovi su požurili da vide posljednje poglavlje u dugogodišnjoj filmskoj sagi, tako da su sve projekcije gotovo rasprodate, prenio je Reuters.

Film je zaradio 176 miliona dolara samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, što ovaj film stavlja na 12. mjesto najuspješnijih premijera svih vremena na svjetskom filmskom tržištu. Mnogi kritičari su, kako je javio AFP, izrazili razočarenje završetkom filmskog serijala dugog 42 godine.

Jumanji: The Next Level‘ završio je na drugoj poziciji po gledanosti protekli vikend u američkim kinima, sa zaradom od 26,1 miliona dolara. Ukupno je do sada širom svijeta zaradio 311 miliona dolara.

Frozen II‘ završio je na trećoj poziciji sa zaradom os 12,3 miliona dolara. Do sada je ukupno širom svijeta zaradio 962 miliona dolara.

Četvrti po gledanosti protekli vikend bio je film ‘Cats‘, koji je doživio pravi debakl zaradivši samo 6,5 miliona dolara, uprkos poznatim imenima koja se pojavljuju u filmu, kao i režiseru dobitniku Oscara Tom Hooper-u.
Ovaj film je jedan od najvećih gubitnika u 2019. godini …

Knives Out‘ završio je na petoj poziciji sa zaradom od 6,1 miliona dolara. Ukupno je širom svijeta do sada zaadio 185,5 miliona dolara.

Deset najgledanijih filmova protekli vikend u američkim kinima (zarada prikazana u milionima dolara):

  1. Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker – 36
  2. Jumanji: The Next Level – 29, 2
  3. Frozen II – 26,7
  4. Cats– 16
  5. Knives Out – 8,5
  6. Bombshell – 3,5
  7. Richard Jewell – 3
  8. Queen & Slim – 2
  9. Black Christmas – 2
  10. Ford v Ferrari – 1,5