Prošli vikend ostvarena najgora zarada u američkim kinima za ‘Dan sjećanja’ još od 1999. godine


Disney je slavio prošli vikend sa zauzetom prvom pozicijom sa filmom ‘Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales‘. Film je u američkim kinima zaradio 77 miliona dolara tokom 4-dnevnog odmora.
Ipak ova zarada pokazuje pad interesovanja publike za ovu franšizu, obzirom da je prethodni film iz 2011. godine zaradio 90 miliona dolara.
Najnoviji izvještaj pokazuje kako je protekli vikend donio najgoru zaradu u kinima još od 1999. godine.

Variety je objavio da je protekli vikend ukupna zarada u američkim kinima iznosila 172,3 miliona dolara, što je najgora zarada za Dan sjećanja još od 1999. godine (142,5 miliona dolara). Tada je Star Wars film ‘The Phantom Menace’, u drugom vikendu prikazivanja u kinima zauzeo prvu poziciju sa zaradom od 66,9 miliona dolara. Na drugoj poziciji bio je film ‘Notting Hill’ (27.6 miliona) a na trećoj ‘The 13th Floor’ (4.2 miliona dolara).

Jedini uspješan ljetni film do sada u 2017. godini je ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2‘, koji je tokom proteklog vikenda pretekao originalni film, kako u američkim kinima tako i internacionalno. Propali su filmovi ‘King Arthur: The Legend of the Sword‘, ‘Snatched‘, ‘Alien: Covenant‘ i ‘Everything, Everything‘.

Prije deset godina u isto vrijeme prikazivao se film ‘Pirates of the Caribbean: At World’s End’, i zaradio je ogromnih 139,8 miliona dolara. Sljedeći film iz ove franšize, 2011. godine, prikazivao se takođe na Dan sjećanja, ‘Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides’, i zaradio je 90 miliona dolara.