Producent filma “The Artist” prodaje svu imovinu

Thomas LangmannNajavljena posebna aukcija u Christie’s

Poznati pariški filmski producent, 45-godišnji Thomas Langmann koji je naslijedio svog poznatog oca Claudea Berri čija je producentska umijesnost odavno prešla granice Francuske, prodaje kod Christie’s 400 remek djela suvremene umjetnosti, naslijedstvo koje mu je predak povjerio na čuvanje.

Bivši, osrednji glumac, Langmann je uspio kao producent, a od 2013. godine je sretno oženjen sa bivšom manekenkom Céline Bosquet, kojoj je 31 ljeto. Imaju dvoje djece.

Producent je dobio i Oscara zahvaljujući filmu “The Artist”, najvećem galskom uspjehu od početka trećeg milenija. Od kraja listopada, slike i crteži vrijedni oko 10 milijuna eura će se raspodjeliti na pet strana. Langmann je već u prodavnici Christie’s u New Yorku, prodao platno Roberta Rymana, vrijedno 9,3 milijuna eura.

Ostatak umjetničkog naslijedstva će prodati u Parizu, pošto mu je otac bio francuski kolekcioner.

-Kada je bio živ, nisam se zanimao za umjetnine jer je provodio neshvatljivo dugo vrijeme u posmatranju ostvarenja- a ne sa nama, sinovima! Sada znam da sam bio ljubomoran. Teško mi je gledati njegovu imovinu, što nije jednostavno objasniti.

Thomas je drugi dio naslijedstva morao podjeliti sa polu bratom Dariusom, ali su mu ostala vrijedna djela Jeana Arpa, Giacomettija, Michauxa ili Dubiffeta. Tu su i platna i ostvarenja Hansa Bellmera, Yvesa Kleina, Roberta Matta, Daniela Burena, Jeffa Walla i drugih.

Naslijedstvo teško breme

Eduard Boccon Gibod, direktor pariškog Christie’sa podvlači da su tu i djela manje poznatih umjetnika, visokog kvaliteta poput Silvie Bächli, Heme Upadhyay ili Jannisa Kounellisa.

Thomas Lazmann se aktualno oprašta od naslijedstva pa prođe i produkciju “Mala Kraljica”/La Petite Reine/ i posvetiti će se svojim, osobnim kolekcijama.
-Tata je poslijednjih godina tvrdio da producira filmove samo da bi mogao kupovati poznata platna.Danas činim isto!

Darius i Thomas Lazmann su već 2011. godine, dva ljeta nakon očevog izčeznuća, prodali vrijedna remek djela svjetske likovne umjetnosti u Quatar. Mnogi su im potez zamjerili ali su novac upotrijebili za plaćanje prava na naslijedstvo. To je izazvalo burne reakcije u poznatom Centru “Georges Pompidou” koji je želio sačuvati u Francuskoj to značajno naslijedsvo, samo su braća dobili dvostruko više od quatarskih ljubitelja umjetnosti.

Džana Mujadžić