Vijesti

Potresna ispovijest Mike Aziz Tyson-a: Silovan sam dok sam bio dječak

Kada se Mike Aziz Tyson pojavio u svijetu boksa, postao je najmlađi najmlađi prvak teške kategorije .
Do tada njegov je život uglavnom bio isputnjen patnjama, a sve je počelo u najranijoj dobi događajima koji su ostavili dubok, neizbrisiv trag na njegovoj psihi.

Otac ga je napustio dok je išao u osnovnu školu ostavivši njegovu majku s troje djece. Život mu se promijenio iz temelja kada je u dobi od 16 godina ostao i bez majke, a ubrzo nakon toga i bez sestre.

– Nikad nisam vidio majku sretnom zbog mene i zbog stvari koje radim. Znala me jedino kao divlje dijete koje trči po ulicama i dolazi kući s novom odjećom za koju je znala da nisam platio. Nikad nisam dobio priliku pričati s njom i upoznati je. Profesionalno, to nije imalo nikakav utjecaj na mene. Ali me slomilo osobno i emocionalno – ispričao je Mike.

Živio je takav život u kojem nije bilo mjesta za pogrešku. Smrt je u surovom Brooklynu vrebala na svakom uglu stoga preživljavanje nije bila opcija – bila je način života. U dobi od 13 godina već je bio uhapšen 38 puta zbog sitnog kriminala. Morao je birati što će sa životom i odabrao je boks. Vještinu koja mu u tim trenucima nije značila ništa do li dominacije u uličnim tučama. Sve dok nije ozbiljnije posvetio boksačkoj karijeri.

Jedan od najslavnijih i najopasnijih boksera svih vremena, Mike Aziz Tyson, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu sporta. 51-godišnji Mike je u nedavnom intervjuu za ESPN priznao kako je u adolescentnoj dobi pretrpio silovanje.

– Bio sam dječak. On je bio stariji čovjek. Tukao me i seksualno zlostavljao. Nikad ga nakon toga nisam vidio – Tyson je počeo svoju priču.

– Naučio sam da to ne znači da si manje muškarac jer se dogodilo – rekao je Mike nakon čega ga je novinar Jeremy Schaap upitao:

– Jesi li to tada rekao nekome?

Mikeov pogled prije odgovora govori sam za sebe.

– Zašto se držimo ove teme zlostavljanja? – odgovorio je.
– Zato što te nikad prije nisam čuo da govoriš o tome – odgovorio je ESPN-ov novinar.

– Pa, nikad nikom to nisam rekao.

Nastao je neugodan trenutak, ali Schapp je brzo spasio stvar.

– Ne želim se zadržavati na nečemu zbog čega ti je nelagodno.

– Nije mi nelagodno nego to je samo nešto što se dogodilo. Nije imalo velik utjecaj na moj život – rekao je Tyson.

– Zaista vjeruješ da nije imalo nikakav utjecaj na tvoj život?

– Da. Mislim da sam to prebrodio tokom svojih boksačkih dana.

– Nisi nosio taj bijes sa sobom?

– Mogao sam (ga nositi), definitivno. Sigurno. U to nema sumnje. Ako to staviš tako, u tu perspektivu onda da. Niko me više nikad neće taknuti – zaključio je Mike.