Pet klasika bh. kinematografije počinje danas u sarajevskoj galeriji Charlama

U okviru bijenala vizuelnih umjetnosti, 18. maja od 20 sati biti će prikazano pet klasika bh. kinematografije, a prikazivat će se u sarajevskoj galeriji Charlama u Skenderiji

Program je dio javne akcije “Sačuvaj filmsko blago BiH” koju vodi Filmski centar Sarajevo kao baštinik historije i arhive bh. kinematografije, a u cilju zaštite dragocjenog filmskog materijala i njegove digitalizacije

Istinski filmofili imat će priliku 18. maja u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama gledati pet klasika dokumentarnog filma nastalih tokom druge polovine prošlog stoljeća. Radi se o dokumentarim filmovima “Čovjek bez lica” (1961.) Bate Čengića, “Lepotica ’62” (1962.) Dušana Makavejeva, “Kesonci” (1965.) Bakira Tanovića, “Jedan dan Rajka Maksima” (1976.) Zlatka Lavanića i “Margina ’88” (1988.) Šahina Šišića.

“Čovjek bez lica” Bate Čengića je sugestivan dokumentarac izuzetnog vizuelnog stila sniman u komunističkim zatvorima, dok je film “Lepotica ’62” jedan od prvih dokumentarnih filmova srpskog reditelja Dušana Makavejeva sniman u bosanskoj produkciji i koji se ironično-zabavno, što je odlika njegovog ukupnog autorskog stila, bavi izborom Miss Jugoslavije 1962. godine.

“Kesonci” je dokumnetarac o ljudima koji prave brane na Neretvi u režiji Bakira Tanovića. Scenarij za ovaj film pisao je čuveni novinar Tihomir Lešić.

“Jedan dan Rajka Maksima” je dokumentarni film Zlatka Lavanića nastao 1976. godine i dobitnik Grad Prixa na prestižnom filmskom festivalu u Krakovu. Film je portret jednog bosanskog čuvara gusaka urađen u sjetnoj, nostalgičnoj i poetičnoj atmosferi.

Posljednji film “Margina ’88” Šahina Šišića je dobitnik najveće međunarodne filmske nagrade u kategoriji dokumentaraca – Grand Prixa na festivalu u Cannesu.