Paris: Alaïn modni udar proizveo zvjezdanu prašinu

azzedine-aaliaZa četiri desetljeća savršene karijere mali čovječuljak odjeven u kineske pidžame ostvario je legendu kreatora koji djeluje protiv vjetra i ustaljenog sustava, te utabanih trendova. Bez velike reklame niti buke, ni prisustva mnoštva fotografa upravo je pokazao diskretnu modnu smotru u svojoj predivnoj vili u pariškoj ulici de Moussy, smještenoj u privlačnoj četvrti Marais, u trenutku izlaska na tržište njegovog drugog mirisa. Alaïa uprkos osobnom ritmu nije utvara prošlosti, pa ucrtava svoje djelatnosti u aktualnu modu. Alix Morabito jedan od pariških “fashion izdavača”, zaposlen u čuvenim Galerijama Lafayette, koji promovira stilistu ističe : – Alaïa pripada brandovima što se referiraju na luksuz i traju zahvaljujući posebnom i održivom stilu. Vrijedno nam je što nadahnjuje brojne kreatore i designere i uspijeva odijevati sve generacije u svoju dopadljivu i funkcionalnu odjeću, koja nije ni previše sexy niti strogo klasična.

Oblačio Gretu Garbo

Olivier Saillard, direktor Muzeja mode i kostima, poznatijeg kao palača Galliera upoređuje Alaïu sa gospođom Grès jednom od začetnica galske visoke mode i poznatim Španjolcem koji je živio u Gradu svjetlosti, Cristobalom Balenciagom, budući da je organizirao kreatorovu izložbu 2013. godine:
– Zanimala me njegova autorska pozicija, dobro afirmirana i očita isto kao i nastojanje usporavanja vremena. Dopada mi se kretorova autonomija i samostalnost. Jednostavno je dodavati pridjeve jednom modnom stilu -Alaïa je odjevni skulptor, anatomičan, glamour ili ekskluzivan! Izgradnja jedne karijere ili djela kao i obrada njihovih sustava je drugdje. Zasigurno u gestikularnoj obsesiji i dugotrajnom usavršavanju. Raspolagati osobnim vremenom u 21. stoljeću, što forsiara trenutačnu gratifikaciju, čini se anormalnim.
Ali Azzedine Alaïa je umio dobiti povjerenje poznatih i slavnih klijentica kada je radio u ulici Bellechasse gdje se mogla susresti Greta Garbo, čuvena galska glumica Arletty, Louise de Vilmorin ili Simone Zehrfuss. Sve su bile općinjene načinom razumijevanja ženskog tijela. Ali kretor je čekao nekoliko desetljeća osnivanje svoga branda, što djeluje od 1980. Njegova prva kolekcija sastavljena od samo deset modela, postigla je nezapamćen uspjeh. Alaïa je u to vriejme odbio posao umjetničkog direktora kuća Chanel ili Grès jer je nastojao biti samostalan.

Suradnja sa “Pradom” i “Richmontom”

Surađivao je sa slavnim markama poput “Prade” koja je imala dio dioncia u njegovom brandu, sa kojom još uvijek uspješno ostvaruje liniju cipela. Finansirao se i kod “Richemonta” vlasnika labela “Chloé” i “Cartier” što mu je dozvolio otvaranje druge prodavaonice u pariškoj, veoma bogatoj i skupoj aveniji Marignan pa lansiranje mirisa. Danas kreator ostvaruje godišnju zaradu od 60 milijuna eura.
Alaïa se sklonio u udobnost vile u ulici de Moussy, šarmantne građevine četvrtog gradskog okruga, nedaleko od glavne opićine nazvane Hôtel de ville. Bivša tvornica satova i madraca posjeduje prodavaonicu i atelje, krojačev stan sa galerijom u kojoj izlaze djela najdražih umjetnika. Tu Azzedine Alaïa obitava i živi sa tri psa i šest mački, okružen prijateljima i vjernim suradnicima. Kreator umije stvoriti obiteljski ugođaj koji kultivira zahvaljujući kuhanju pa je njegova kuhinja uvijek posjećena.
Sve to ne ometa njegov rad na konstrukciji odjeće jer sam “montira”, svaki odjevni predmet. Ne učestvuje na uobičajenim Nedjeljama mode jer pokazuje kolekcije “kada su spremne za široku publiku”.

Džana Mujadžić

alaia-2