Filmski festivaliVijesti

Nagrada za životno djelo Mostar Film Festivala uručila Žarku Lauševiću “Stablo ljubavi”

Četvrtog dana Mostar Film Festivala Žarku Lauševiću je uručen laureat za životno djelo “Stablo ljubavi”. Laušević je bio spriječen da prisustvuje svečanosti otvorenja festivala tako da mu je direktor MOFF-a Slaven Knezović danas uručio repliku čuvene skulpture “Stablo ljubavi” akademskog kipara Ljupka Antunovića.

Čuveni crnogorski glumac, sretan zbog priznanja, u šaljivom tonu je rekao da se nakon saznanja da dobija nagradu za životno djelo morao raspitati za svoje zdravlje.

“Meni se dopada što ste nagradu počeli dodjeljivati i mladim glumcima”, duhovito je dobacio. Slaven Knezović je kazao da su nagradu ranije dobijali doajeni filmske umjetnosti u regiji te da će tako biti i u narednom periodu. Istakao je da će se uvažavanje životnog djela velikana ugrađivati u temelje mostarskog festivala.

Laušević je ispričao par riječi o regionalnom filmu, posebno ratnim temama u filmovima i ideološkom “bojenju”.

“Bilo je humanih i dobrih priča koje pripadaju toj tematici, posebno mislim na Golubovićev film ‘Krugovi’ koji je sniman u Trebinju, koji je dao jednu vrlu ljudsku priču. Priča je to koju hoću da nađem na ovim prostorima. Poslije takvih odgovora na temu rata mislim da bismo trebali zatvoriti te priče”, kazao je Laušević.

U drugom dijelu konferencije Bakir Hadžiomerović je govorio o filmu “Tifa”, koji sinoć na Mostar Film Festivalu imao svoju festivalsku premijeru.

“Ideja za nastanak filma stara je tridesetak godina, toliko godina imaju najstariji snimci koje je radio Davor Pušić, čovjek koji je odrastao s Tifom. Prije četiri godine sam ga zamolio da pogledam taj materijal koji je trajao otprilike trideset sati. Nakon toga smo donijeli odluku da pravimo film”, kazao je Hadžiomerović.

Dodao je da film ima veliku vrijednost, iako je sniman bez budžeta. “Vrijednost filma je ogromna, ali ona nije u novcu, već u radu ljudi. Osamdeset posto materijala u filmu nikad ranije nije viđen. Film ima izuzetnu arhivsku vrijednost, posebno dio filma koji prikazuje ratni period”, kazao je Hadžiomerović.

Film “Tifa”, kako kaže njegov reditelj, je film o Mladenu Vojičiću Tifi, ali i film o Sarajevu.