Jeanne Moreau nije posjedovala majčinski instikt

U vrtlogu života

Francuski ali i svjetski film izgubio je veliku glumicu. Jeanne Moreau se ugasila u 89 godini u njezinom pariškom stanu, smještenom u osmom gradskom okrugu. Plantearno poznata, nikada nije ispoljavala majčinski instikt, što je često žalostilo njezinog jedinog sina Jérômea Richarda, danas 68-godišnjaka, uspješnog slikara što živi u Los Angelesu.
Dječak je živio brojna razočaranja i napokon se pomirio sa stvarnosti da je njegova majka, najprije nadarena interpretatorica značajnih likova i uloga. Nije bilo jednostavno, uzdići se iznad osjećaja napuštenosti ili sam urediti svoju sobu, kada nedostaju nježne riječi i majčinski dodir. Biti sam u krevetu i pitati se zbog čega mama, umjesto da mu priča priče, izlazi svaku noć. Glumica nije pomagala Jérômu ni u pisanju školske zadaće.
Velika umjetnica je potvrdila : bio je tužan i nesretan ali se pomirio sa nama-ocem, rediteljem Jeanom-Louisom Richardom i samnom.

Prepušten sebi nezadovoljni maloljetnik je otišao u centar sedme umjetnosti i postao slikar.
Kada je rođen, 1949. godine, nije mogao ni zamisliti kako je naslijednik glumice čiji vrtoglavi uspon čudi ali i izaziva divljenje. Orson Wels se zaljubio u “najbolju glumicu svijeta”, koja je glumila u njegovoj adaptaciji Kafkinog “Procesa”. Traže je Louis Malle, François Truffaut, Godard, Antonioni, Luis Bunuel.
U sjeni velikih dječak nijemo pati : u 11 godini je prisustvovao snimanju poznatog ostvarenja “Moderato Cantabile”, Petera Brooka, po djelu Marguerite Duras. Jeanne Moreau je imala za partnera Jeana -Paula Belmondoa, sa kojim je ostala prijateljica cijelog života. Belmondo i dječak su doživjeli tešku saobraćajnu nesreću. Glumac je bio lakše ranjen dok je Jérôme pao u komu, 17 dana. Uz uzglavlje su mu bili rastavljeni roditelji koji su ga stalno dozivali i bdjeli nad njim. Nastavio je stanovati kod majke u velikoj kući, dovoljno prostranoj da glumica može primati “muškarce svoga života”!

Godine 1966. Jeanne Moreau čija je majka bila Engleskinja, je u Cannesu i na čuvenoj Croisette upravlja crni Rolls odjevena u predivni, bijeli kostim specijalnu kreaciju Pierrea Cardina, što se iako oženjen bezglavo zaljubio u zvijezdu. Za dva dana boravka ponijela je 10 haljina, 14 cipela i 12 torbica. Dvije godine kasnije otkriven joj je zločudni tumor na uterusu, srećom u početnom obliku.
Jérôme je postao slikar a njegova obozavana mama nije prihvatila njegov poziv. Uvijek je govorile : uloge koje tumacim su moja djeca.
Jeanne Moreau se udala i drugi put, za čuvenog Williama Friedkina a bili su u braku dvije godine, od 1977. do 1979.
Muškarci koji su značili u njezinom životu zvali su se : Sacha Distel, Louis Malle, François Truffaut, Marcello Mastroianni, George Hamilton i mnogi drugi.

Džana Mujadžić