‘It Comes at Night’ je najuznemirujuće horor iskustvo u 2017. god. (recenzija)

Konačno je došlo vrijeme u kojem je dobro biti fan horor filmova. U proteklih nekoliko godina horor filmovi su doživjeli pravo uskrsnuće u kvaliteti, studiji horor filmova i A24 su nam priredili još jedno filmsko djelo koje je pravi primjer odlične žanrovske priče.
It Comes at Night‘ je neupitno jedno od najoriginalnijih, uznemirujućih i izvanrednih horor filmova u 2017. godini do sada, i preporuka je za sve one koji uživaju u horor filmovima.


U filmu ‘It Comes at Night‘, Paul (Joel Edgerton) želi da zaštiti svoju porodicu u izoliranoj vikendici dok nepoznata i smrtonosna prijetnja terorizira svijet.
On zajedno sa svojim sinom Travisom (Kelvin Harrison Jr.) i ženom Sarah (Carmen Ejogo) su obezbijedili kakve-takve uslove da prežive u izolaciji, ali ubrzo saznaju koliko su ustvari nezaštićeni. Stvari se mijenjaju i oni su stavljeni na test, kada očajna porodica remeti njihovu svakodnevnicu, tražeći sklonište u novom domu. Oni su sklopili neki dogovor i odlučili da surađuju, ali sile koje prijete da unište svijet prijete da unište i obje porodice …

Hajde da krenemo od toga šta nije film ‘It Comes at Night‘. Ovo nije veliki, bombastični, posapokaliptični horor film sa mnogo iznenadno strašnih scena koje imaju za cilj da vas uplaše. Ipak, u filmu postoji bar jedna scena koja će vas preplašiti a koja je među najboljima koje ste vidjeli u proteklih nekoliko godina.
It Comes at Night‘ nam donosi mirnu, ali strašnu priču koja se odvija na rubu svijeta koji je očito već odavno uništen. Vidimo tek male naznake onog što se dešava u svijetu, ali odgovori koje ne dobijamo upravo su ono što film čini napetim i strašnim.
To je toliko efektivno jer je posmatrač postavlja u poziciju likova u filmu. Šta se dešava tamo u svijetu ? Ne znamo. Kako da znamo kome da vjerujemo ? Ne znamo. Koji je najbolji način da se zaštitite ? Ne znamo. Sve je ovo iskomponovano i izvedeno na najbolji mogući način.

It Comes at Night‘ napisao je i režirao Trey Edward Shults, i vizije koje je imao za ovaj film realizirao je do savršenstva.


Joel Edgerton je izgradio svoju reputaciju i trenutno spada u najkvalitetnije glumce današnjeg Hollywooda, i njegova uloga u filmu ‘It Comes at Night’ je sigurno jedno od njegovih najboljih izdanja. Sve što je fascinantno u ovom filmu upravo je odigrano od strane ovog glumca. Toliko je unešen u brutalne i emocionalne scene kroz koje prolazi lik da naprosto čovjek mora da mu se divi. Kao i drugi veliki horori i ovaj svakako je vrhunski zbog vrhunske glume i glumaca koji zaista znaju da glume.

Ipak, bez obzira koliko pohvala zaslužuje ovaj film on ipak nije za svakoga. Ako više volite klasične horor filmove, i filmove koji vas samo prepadaju neočekivanim, strašnim i bučnim scenama, onda ovaj film nije za vas. Ovo je film koji vam ne daje mnogo odgovora i ostavlja mnoge mogućnosti. Ako je to ono što vam smeta u filmovima, onda će vas sigurno i ovaj film nervirati.

Sigurno je da film ‘It Comes at Night’ nije od onih filmova koji će prevući veliki broj gledalaca u kina, ali oni koji ipak odu u kino vidjeće nešto zaista posebno. Trey Edward Shults režirao je film koji će dugo ostati sa vama nakon što napustite kino.
Ovo je sigurno jedan od najboljih horor filmova do sada, i jedan od najboljih filmova uopšte u 2017. godini. I tačka.