I pored velikih hitova, američka kina zabilježila pad zarade od dva posto

Veliki hitovi koji su obilježili ovo ljeto nisu pomogli američkim kinima da ne zabilježe pad zarade od 2%.

Od maja do augusta ove godine zarada u američkim kinima od prodaje karti iznosila je 4,32 milijarde dolara, što je manje za 2% u odnosu na prošlu godinu gdje je zarada iznosila 4,41 milijarde dolara.

Ipak i ovo je veliki uspjeh u odnosu na 2017. godinu u kojoj je zabilježen najveći pad posljednje decenije (3,84 milijarde dolara), a najveću zaradu ove godine donijelo je nekoliko hitova koji su popravili opštu sliku zarade.

Prošlo ljeto donijelo nam je velike hitove koji su donijeli najveću zaradu u kinima, uključujući filmove Incredibles 2, Jurassic World: Fallen Kingdom i Mission: Impossible – Fallout.

Kako prenosi Variety, najjače ljeto bilo je 2013. godine kada su filmovi  Despicable Me 3, We’re The Millers, The Conjuring, Grown Ups i The Wolverine zaradili 4,75 miliona dolara.

Veliki broj propalih filmova ove godine dodatno je doprinijeo padu zarade u kinima, uključujući i film Dark Phoenix koji je širom svijeta uspio da zaradi tek 250 miliona dolara (očekivani gubitak na filmu iznosi oko 120 miliona dolara).

Ipak ima nade za američka kina i ove godine, jer se očekuju filmovi koji bi trebali da donesu veliku zaradu, a među njima su Maleficent 2, Frozen 2, It: Chapter 2,  Jumanji 2i Star Wars: The Rise of Skywalker.

Disney je, sa druge strane, već imao rekordnu zaradu sa filmovima, a velike su šanse da ostvari zaradu ove godine u iznosu od 10 milijardi dolara, i to sa filmovima Avengers: Endgame, Aladdin, Toy Story 4, Frozen 2, Maleficent 2 i Star Wars: The Rise of Skywalker.