Početna / Vijesti / Grupa Black Sabbath odsvirala posljednji koncert

Grupa Black Sabbath odsvirala posljednji koncert

Engleski bend Black Sabbath, koji se smatra začetnikom heavy metal muzike, odsvirao je svoj posljednji koncert te se zauvijek oprostio od publike.

Dvosatna svirka je održana u NEC Areni u Birminghamu, a veterani su odsvirali 15 pjesama. Sjajan koncert su završili njihovim prvim hitom pod nazivom “Paranoid”.

Trake i baloni su padali na binu dok se pjevač Ozzy Osbourne (68) zahvaljivao fanovima za podršku koju je bend imao tokom gotovo pet desetljeća.

Turneja “The End Tour” je počela u januaru prošle godine u SAD-u, a grupa je održala 81 koncert širom svijeta, u Australiji, Aziji, Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Bend je osnovao Osbourne 1968. godine za jedno s gitaristom Tonyjem Iommijem, basistom Geezerom Butlerom i bubnjarem Billo Wardom.

Osbourne je napustio grupu 1977. godine, kada g aje zamijenio Ronnie James Dio, ali se vratio 1997. godine.

Ward nije svirao s bendom od 2012. godine, a Osbourneu, Iommiju i Butleru se prodružio bubnjar Tommy Clufetos, kao i klavijaturista Adam Wakeman.

Fanovi su posljednju pjesmu sa sinoćnjeg koncerta mogli gledati uživo putem Facebooka. Pri posljednjem naklonu publici, uslijedio je vatromet, kao i fotografija pred fanovima.

“Hvala vam, laku noć, mnogo vam hvala”, rekao je Osbourne, nakon čega je grupa uz ovacije napustila scenu.

Pogledajte video: