Eric Cantona ide u Zagreb na promociju filma ‘Anka’

Uspješna promjena zvanja

Uvijek slavljeni nogometaš Eric Cantona; uspješan je glumac već skoro dva desetljeća. Čuveni Mersejac ovih dana putuje u Hrvatsku gdje će prisustvovati premijeri dugometražnog ostvarenja “Anka”, adaptaciji dječijeg romana “Anka Barzilijanka”, Mate Lovraka. Cantona koji je prihvatio izazov, tumačio je jedan od glavnih likova na hrvatskom jeziku. Bio je nekoliko puta u Zagrebu, Šibeniku i okolici Drnisa mjestu koje je Dejan Acimović odabrao za snimanje filma. Reditelj i njegov galski interpret ne samo da su dobro surađivali, nego su postali i bliski prijatelji.
Francuska fudbalska legenda rado govori o ovom iskustvu :
-Dejan posjeduje nevjerovatnu energiju koju umije prenijeti drugima, na intelektualni i fizički način. Izvjesne energije je i neophodno prenositi : snimanjem filma, radom ili znatiželjom. Osjetio sam to intezivno-priznao je Cantona.
Glumac smatra da je u Hrvatskoj sve živahno :-Tamo su ljudi koji vole dijeliti životne trenutke. U zemlji u kojoj se dobro jede, svatko se dobro osjeća.

Povratak među drage osobe

Cantona se istinski potrudio da ulogu tumači na stranom jeziku što je bilo teško ali i veliki izazov.
-Nisam se pripremao kao u Francuskoj jer ne vladam jezikom. Morao sam savršeno poznavati tekst i fonetički izgovor dijaloga, kako bih dočarao lik.

Eric Cantona sa snimanja čuva draga sjećanja pa se rado vraća u gradove koje je već posjetio i sklopio brojna prijeteljstva a veseli se i susretu sa kolegama iz umjetničke ekipe ostvarenja.. Svi će 20. veljače predstaviti “Anku”, u zagrebačkoj kino dvorani “CineStar”.
U filmu također glume Cvita Viljac, Andjelka Ramljak, Zarko Savic, Linda Bogonja, Rade Serbedzija, Marinko Prga, Sreten Mokrovic, Goran Grgic, Mijo Pavelko, Drasko Zidar, Niksa Butijer, Denis Brizic, Nikola Kojo, Vuk Kostic, Vlado Jovanovski, Petar Mircevski.

Džana Mujadžić