Dva Srca Sarajeva ove godine odlaze u Hrvatsku

Leon Lučev kao najbolji glumac i Nebojša Slijepčević kao redatelj filma Srbenka, najboljeg dokumentarnog filma, donose Srca Sarajeva u Hrvatsku.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijeljene su nagrade Srce Sarajeva najboljim redateljima i redateljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Natjecateljskog programa 24. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio je Milko Lazarov za bugarski film “Aga”, dok je za najbolju rediteljicu nagradu dobila Ioana Uricaru za film “Limunada” iz Rumunije. “Velika mi je čast. Sarajevu pripada moje srce već deset godina, a sada ja imam njegovo srce. Hvala vam”, rekla je Uricaru.

Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za ulogu u filmu “Teret” Ognjena Glavonića, dok je Srce Sarajeva za najbolju glumicu otišlo u ruke mađarske glumice Zsofie Szilagyi za ulogu u filmu “Jedan dan”.

“Hvala vam. Zaista ne znam kako da izrazim svoje emocije, ovo je najteži film u kojem sam glumio. Hvala Ognjenu i cijeloj ekipi”, rekao je Lučev nakon duže stanke.

Specijalnu nagradu žirija dobio je dokumentarni film “Devetomjesečni rat” reditelja Laszlo Csuja dok je nagradu za ljudska prava turska rediteljica Didiem Pekun za dokumentarni film “Araf”.

Hrvatski film “Srbenka” redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. “Ovaj film je nastao zahvaljujući SFF-u jer smo i prošle godine bili ovdje, u jednom programu koji je pomogao da ovaj film izgleda ovako”, rekao je Slijepčević.

U kategoriji studentski film Srce Sarajeva odnijela je mađarska rediteljica Hajni Kis za film “Posljednji poziv”.

Najbolji kratki film 24. SFF-a je “Dah” bosansko hercegovačkog redatelja i glumca Ermina Brave, dok je posebnu nagradu žirija dobila grčka redateljica Eirini Vianelli za film “Ledeni brijegovi”.

U ovih 7 dana 24. Sarajevo Film Festivala, publika je u sklopu 18 programa imala priliku pogledati 266 filmova iz 54 zemlje svijeta.

“Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjim festivalom, jer sam čuo mnogo pozitivnih komentara od gostiju koji su došli u Sarajevo, ali i građana glavnog grada BiH. Već od prvog dana dobivali smo mnogo čestitki”, rekao je Purivatra. “Sarajevo je zaista postalo mjesto okupljanja filmske industrije cijele regije i to su divne stvari”, izjavio je direktor Festivala.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival posjetilo je više od 100.000 posjetitetelja te oko 2.600 akreditiranih gostiju što je dosadašnji rekord.

Ususret današnjem trilateralnom sastanku gradonačelnika Sarajeva, Zagreba i Beograda, svečanosti dodjele nagrada nazočio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u društvu Abdulah Skake, gradonačelnika Sarajeva.

Festivalska publika danas će imati priliku pogledati pobjedničke filmove iz svih natjecateljskih kategorija 24. Sarajevo Film Festivala.