Disney kupuje “20th Century Fox” i “20th Century Fox Television”

Zvanično je! Kompanija Walt Disney kupila je dio “21st Century Fox”.


“21st Century Fox” je prodala filmski studio “20th Century Fox” i “20th Century Fox Televisio” zajedno sa drugim medijima kao što su “FX network” i “National Geographic” ,22 regionalne sportske mreže,kao i Fox-ov ulog u Hulu-u,Sky-u i Star-u.
U sporazum ne spadaju “Fox News”,”Fox broadcast network” ili “Fox Sport” koji i dalje ostaju u vlasništvu Fox-a.
Šta to znači za fanove filma? Moguće je da možemo vidjeti Foxove X-menove (uključujući Deadpoola i Wolverina) kao i “Fantastic Four” kao dio Diseyjevog Marvel Studija (“Fantastic Four” produkcijska prava su navodno pod vlasništvom komopanije “Constantin Film” ali bi se mogao postići dogovor),pomažući im u tome da budu korak bliže da sve svoje stripove i knjige vrate pod jedan “krov”.
Disney je takođe kupio i Alien,Predator,Planetu Majmuna,Kingsman,Die Hard,kao i Avatara.Džejms Kameron trenutno snima četvrti nastavak Avatara,najuspješnijeg filma svih vremena i već je sarađivao sa Disneyom na njihovoj novoj atrakciji Pandora-Svjet Avatara u Orlandovom Disney Svijetu.
“Lucasfilm” bi mogao odma da dovede “Star Wars” pod njihovo vlasništvo ,dok Fox još uvijek posjeduje prava na “Star Wars-e” iz 1997.godine ,koji bi se mogli prevest u Blu-ray izdanje orginalne trilogije i eventualno tetralnim ponovnim izdanjima,nešto o čemu fanovi sanjaju godinama.

Disneyova streamin usluga će takođe imati koristi.Dodatni filmski sadržaj “20th Century Fox-a” će ih učinio velikim konkurentima kao naprimjer Netflix-u.