Damjan Kozole najuspješniji reditelj u Karlovym Varyma

damjan-kozole-pia-zemljicNa 51. izdanju međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma, Damjan Kozole je zahvaljujući dugometražnom, igranom filmu “Noćni život”, proglašen najuspješnijim rediteljem, prestižne manifestacije. Scenario za ovu slovensko, hrvatsko, srpsko, makedonsko, bosanskohercegovačku i njemačku koprodukciju, napisao je cineastov dobar prijatelj, reditelj Ognjen Sviličić, a glavni interpreti su Marko Mandić, Jernej Sugman, Pia Zemljić i Jana Zupančić.

Teški počeci

Mirni bračni par Lea i Milan Potokar živi ugodnu svakidašnjicu do trenutka kada je suprug pronađen skoro mrtav na putu. Uspješni advokat je, očito, posjedovao dvostruko postojanje! Lea, ubijeđena u osobno poštenje i ispravnost što se često ne sreću, brzo razumijava da će se morati odreći ranijih ubijeđenja i skrupula, ako želi pomoći životnom pratitelju.
Najboljim filmom čuvene filmske smotre, proglašeno je djelo mađarskog reditelja Szabolesa Hajdu “It’s not the Time of My Life”, dok je posebno priznanje žirija dobio ruski cineast Ivan Tverdovskiy, za film “Zoology”.

Reditelj Kozole je rođen 1964. u Brezicama a odrastao je u Krskom. Za prvi film “Kobni telefon”, podršku mu je pružio zagrebački kolega Zoran Tadić, jer su ga slovenske produkcije odbile, zbog nepodobnog projekta. Film je kasnije postigao značajan uspjeh u Puli, zahvaljujući suvremenom filmskom izražavanju i minimalističkoj estetici.

Vizije Europe

Oženjen hrvatskom, likovnom umjetnicom Zorom Stančić koja je bila kostimografkinja za poznati međunarodni uspjeh “Slovenka”, koji je glavnoj glumici Nini Ivansin, tada studentici glume, bio trampolin za ulogu u Grlićevom uspjehu “Neka ostane među nama”, Damjan Kozole je i autor dokumentarca o Ulayu, odnosno Franku Uwe Laysiepenu, performance umjetniku i dugogodišnjem životnom suputniku Marine Abramović.
Film “Rezervni dijelovi” , tragikomedija o švercerima sa Bliskog Istoka i Afrike, što razvijaju “poslovanje” u Sloveniji, dobro je primljen u Berlinu i omogućio je reditelju učešće u omnibusu, “Vizije Europe”. Veoma dobru prođu je imao i “Porno film” snimljen na početku trećeg milenija. Proglašen je “causalnim” remek-djelom.
Damjan Kozole je imao i značajne retrospektive u Americi i Kanadi.

Džana Mujadžić