Vijesti

Da li će novi film Christophera Nolana spasiti Hollywood

Da li će novi film Christophera Nolana “Tenet” biti prvi koji će 17. jula otvoriti svjetska kina poslije pandemije i onaj koji će “spasiti Holivud od propasti”, pitanje je kojim se ovih dana bave svi filmski stručnjaci.

Ovaj SF triler o špijunaži i putovanju kroz vrijeme sa Robertom Pattinsonom i Johnom Davidom Washingtonom jedan je od rijetkih filmova čiji datum nije pomjeran već je originalno bio predviđen za sredinu ljetnje sezone.

”Chrisova najveća želja je da njegov “Tenet” otvori svjetska kina. Ne znam nikog ko je posvećeniji i ko više radi na tome da se kina otvore od Krisa Nolana” kazao je predsjednik kompanije IMAX Richard Gelfond, pišu mediji.

Ali, želja režisera i scenariste kultnih filmova poput “Memento”, “Međuzvjezdani” i “Inception”, producentima, vjerovatno, ne znači mnogo.

Budžet novog blokbastera koštao je “Vorner bros” oko 200 miliona dolara, bez reklamne kampanje, pa je glavno pitanje da li će producenti izabrati da “stvaraju historiju” ili da “stvaraju novac”.

Mada se pandemija širom svijeta smiruje, kina su otvorena tek u nekoliko zemalja i to sa značajno smanjenim kapacitetom i uz zaštitnu opremu. Ni najveći optimisti u svijetu filma ne vjeruju da će situacija u julu biti normalna i da će dvorane raditi kao i prije virusa.

“Svi filmski studiji su se do sada, vjerovatno, pomirili sa velikim gubicima, ali da bi se publika vratila u sale neophodni su blokbasteri i autori poput Christophera Nolana”, ocjenjuju filmski znalci.

Konačna odluka “Vorner brosa” o sudbini “Teneta” znaće se najkasnije za desetak dana, kada bi, ako sve ostane po planu, trebala početi marketinška i filmska kampanja za povratak u kina.

Kasnu ljetnju sezonu trebao bi da otvori “Tenet”, a nakon toga slijedi “Disneyev” hit “Mulan” (24. juli), nastavak “Spužva Bob” (7. august) i “Wonder Woman” 1984 (12. august).