Američka kina u 2017. ostvarila najgoru zaradu u posljednjih 25 godina

Američka kina u 2017. godini ostvarila su najgoru prodaju karata još od 1992. godine.

Podaci sa stranice Box Office Mojo pokazuju da je u prošloj godini prodato 1.2 milijardi ulaznica, odnosno 6% manje u odnosu na 2016. godinu.

Ukupna zarada u američkim kinima u 2017. godini iznosi 11 milijardi dolara, dok je u 2016. godini iznosila 1,3 milijardi dolara, a jedan od razloga pada prodaje ulaznica je rast cijene ulaznica.

Tome se može i dodati rapidni rast streaming servisa za gledanje filmova, poput Amazona i Netflixa.

Navedeni streaming servisi uveliko snimanju i vlastite filmove, te se očekuje u narednim godinama kako će publika moći da gleda izuzetno kvalitetne filmove i to u vlastitoj kući, bez odlaska u kino i bez dodatnih troškova.

Treći razlog za pad popularnosti kina je svakako veliki broj propalih blockbustera koji imaju ogromne budžete a ostvaruju solidnu ili lošu razadu. U prošloj godini to je bio slučaj sa filmovima ‘The Mummy‘, ‘Transformers: The Last Knight‘, ‘King Arthur: Legend of the Sword‘, ‘Blade Runner 2049‘, ‘Ghost In The Shell‘, i dr.

Neka studija su odlučila da kombinuju kina i vlastiti streaming servis, kao što je slučaj sa Disney-em koji je najavio u skorijoj budućnosti da će lansirati vlastiti streaming servis.

Vrlo je moguće kako će i ostali filmski studiji odlučiti da slijede Disney.