Filmski festivali

Film “Majkino zlato” Irfana Avdića dobio posebno priznanje Međunarodnog festivala

Film “Majkino zlato” reditelja Irfana Avdića dobio je posebno priznanje 16. međunarodnog festivala Filmski front koji je održan od 25. do 28. oktobra u Novom Sadu.

Žiri 16. međunarodnog festivala Filmski front, u sastavu Ana Nedeljković, Josip Lukić i Ivan Velisavljević, jednoglasno je donio odluku da za cjelokupan filmski utisak, pokazani talent i uigranost filmske ekipe sa velikim potencijalom za budućnost Međunarodnog festivala Filmski front posebno priznanje dodijeli filmu “Majkino zlato”.

Film “Majkino zlato”, kojim je 26-godišnji Irfan Avdić debitirao kao filmski reditelj, prikazan je u Takmičarskom programu za studentski film 24. Sarajevo Film Festivala. Na ovom festivalu “Majkino zlato” je proglašen najboljim filmom studentskog programa.

“Majkino zlato” je diplomski film Irfana Avdića s Odsjeka za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, ali i diplomski film njegovih kolega – Alena Alilovića s Odsjeka za kameru i Andreja Hamzića s Odsjeka za produkciju. Film donosi priču o sedamnaestogodišnjem Alenu, siročetu koje živi s nanom.

Nakon što sazna da je srednjoškolska ekskurzija pomjerena odlučuje preuzeti stvar u svoje ruke i sakupiti novac za ekskurziju po svaku cijenu. Kada mu njegov najveći kriminalni uzor Paze predloži da opljačkaju supermarket, Alemova muškost i kredibilitet su stavljeni na test.