Box OfficeVijesti

‘Asura’, prvi kineski blockbuster koji je propao u kinima

Kineska kina povukla su sa repertoara epski fantazijski film ‘Asura‘ nakon katastrofalnog ovaranja filma i zarade od samo 7,1 miliona dolara.

Zarada ne bi bila tako strašna da producenti nisu najavljivali filma kao mega projekt, najskuplji u historiji kineske kinematografije, koji je koštao čak 110 miliona dolara. Zarada filma tokom prvog vikenda prestavlja samo kap u moru.

Glavne produkcijske kuće filma su Alibaba Pictures i Zhenjian Film.

Jedan od mogućih razloga zbog kojih je propao film je veliki broj lažnih recenzija koje su se pojavile na internetu, tzv. “water army”, nešto slično lažnim recenzijama koje trolaju Sjevernu Ameriku na stranici Rotten Tomatoes, osim što su “water army” plaćeni da sabotiraju marketinške kampanje. Finansijeri filma ‘Asura’ tvrde da je ovaj epski film žrtva agresivnih “water army” napada.

Drugi mogući razlog navodi se velika konkurencija filmova u kinima. U Kini je trenutno popularan blockbuster ‘Dying to Survive‘ koji je za 11 dana prikazivanja zaradio 366 miliona dolara.

Producenti filma ‘Asura’ nadali su se da će snimiti franšizu, međutim malo je vjerovatno da će se to desiti nakon ovakvih rezultata. Franšiža je trabala da bude nešto poput kineske vrezije ‘Gosporada prstenova‘, bazirana na originalnoj tibetanskoj mitologiji.