Vijesti

21. Čudni festival u Parizu nagradio “Baxovu kozu”

schneider-vs-baxMašta bez granica

Od 80 prikazanih ostvarenja iz svih dijelova svijeta, žiri 21. izdanja pariškog Čudnog festivala /L’Etrange festival/ nagradio je fikciju nizozemskog reditelja Alexa Van Warmerdana “Baxova koza” (Schneider vs. Bax), kojem je uručen Grand Prix novog žanra. Tako je reditelj, osim vrijedne nagrade osigurao europskog difuzera i sigurno televizijsko predstavljanje filma. Francuski prijedlog koji su usvojili starokontinentalni filmski kanali, radi unaprijedjenja i promocije europske sedme umjetnosti.

Publika u stilu festivala

“Baxova koza” je priča o autoru koji živi u maloj, idiličnoj nastambi, u sredini velike močvare izgubljenog holandskog pejzaža. I ne sluti da plaćeni ubica, kojeg su bogati naručitelji zasmetali na rođendan, vreba iz neposredne blizine, nestrpljiv da završi posao i posveti se orgniziranju proslave.

Van Warmerdan je prošle godine bio počašćen na najvećoj svjetskoj filmskoj manifestaciji, Cannesu za film “Borgman”. Brojna pariška publika koja je deset dana vijerno pratila festival, održan u poznatom Forumu Les Halles, gdje su se sa mnogo mašte odijevali u stilu smotre pa vidno privlačili turiste i posjetioce poznatog kulturno-sportsko-prodajnog centra Grada svjetlosti, istovremeno i ključnog raskršća urbanog i prigradskog metroa, dodijelila je priznaje ostvarenju “Moonwalkers”. Film je režirao engleski cineast galskog porijekla, Antoine Bardou Jacquet. Sadržaj filma je neočekivan i neobićan: 1969. godine, izvjesni Kidman agent CIA-e stiže u London. Misija mu je ubijediti Stanleya Cubricka da realizira lažno slijetanje na Mjesec, Apolla 11. Kako mu to ne polazi za rukom udružuje se sa Johnnyjem, muzičkim manađerom druge zone. Djelo je istinska pop komedija sa konspiracijskom podlogom koja je oduševila publiku.

Program za sve ukuse

“The Grey Matter” film Lukea i Petera Mc Coubraya je pobijednik programa kratkometražnih ostvarenja. Djelo od 18 minuta je obilježilo gledaoce recitom koji se zanima za buđenje osobe, s ogromnom ranom na glavi, koja ga ne boli! Publika je plebiscitirala Rostov “Splintertime”, halucinantno djelo koje slijedi bandu zabrinjavajućih duhova u ambulanti, sa prelijepom medicinskom sestrom! Ove godine je turska kinematografija bila počasni uzvanik Čudnog festivala. Smotra markantnih ostvarenja se prikazivala pod nazivom “Turkish delires”.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)