Recenzije

Leaving Las Vegas (1995) – recenzija

Ime filma – Leaving Las Vegas (1995)
Glumci – Nicolas Cage, Elizabeth Shue
Režija – Mike Figgis
Žanr – Drama, Romantični

Ko bi rekao da ljubavna priča o teškom alkoholičaru i prostitutki može biti ovako duboka i fascinirajuća?
Bukowski 2.0 neki bi rekli, ali za razliku od Bukowskog, Ben iako je teški pijanac život gleda s nešto više entuzijazma.

U gradu grijeha, kockarnica, prostitutki, narkomana i pijanaca, našle su se dvije srodne duše.
Ben (Nicolas Cage) je čovjek koji nema mjere u piću i čiji problemi proizlaze iz propalog braka.
Ne znamo previše o njemu, ali ono koliko je prikazano je da je on čovjek u totalnom rasulu.
Sera (Elizabeth Shue) ipak, s druge strane je prostitutka koju njen svodnik redovito tuče zbog premalog broja mušterija.
Teško je zamisliti da bi se u stvarnom životu njih dvoje ovako emotivno spojili od samog početka, bez osuđivanja i predrasuda s jedne i druge strane.

Pored fantasticne glume Nicolasa Cagea i Elizabeth Shue, tok priče je najjaći aspekt filma.
Od samog početka vidimo da je Ben na putu do ponora, a opet nas zanima kako će ta priča završiti. Kritičari kažu uloge života Cagea i Elizabeth. Vi presudite.

Ozbiljna drama koja će vam ostati u sjećanju prvenstveno radi likova i sjajne analitike njihovih karaktera, zbog kojih ćete svaki kliše ovog filma zanemariti.
Kao što je Robert Egers u svojoj recenziji napisao, neke stvari nisu bas najlogičnije. Kao recimo to da se neko ko se ovoliko opija ipak bude toliko pribran, i da će pametna i lijepa osoba kao Sera njega primiti u svoj stan i svoj život.
Ali to nije ni bitno, dajte mašti na volju i prepustite se nesretnoj ali nesebičnoj priči koje vam priča ovo dvoje usamljenih ljudi.

Film nije nešto pretjerano dinamican, ali dijalozi Sera i Bena su jednostavno predobri sve do samog kraja koji će rijetko koga ostaviti ravnodušnim.
Na pola filma to više nije priča o rastavljenom pijancu koji se uništava od alkohola, već postaje priča o prostitutki koja je uprkos nesretnom životu uvidjela malo svjetlo nade za nju. Jer bez obzira na njenu profesiju i ona je samo ljudsko biće od krvi i mesa, koje zaslužuje drugu šansu. Možda ga i sažaljeva, a možda joj je to jedan od načina da se iskupi za neke stvari u životu.
Priča o alkoholičaru i prostitutki koji su zavirili jedno drugome u duše, zažmirili na sve njihove mane i postali lijek svom otrovu.

Film se zove Leaving Las Vegas a čitav film se odvija u Las Vegasu i ni u jednom trenutku ga ne napuštaju.
To je više simbolika za duhovni bijeg iz Las Vegasa – Sin City (Grad Grijeha), jedno drugom dođu kao i porok i lijek
Kao sto Cage u filmu kaže ”Lijek protiv bolova i čaša viskija”

Ocjena 8/10

Damir Šljivić