Home / Vijesti / “The Last Tycoon” serija koja predstavlja zlatno doba Hollywooda

“The Last Tycoon” serija koja predstavlja zlatno doba Hollywooda

Adaptacija zadnjeg, ne završenog romana

Bilo je neophodno pet godina za ekransku adaptaciju “The Last Tycoon“, zadnjeg romana Francisa Scotta Fitzgeralda.
Najslavniji producent Hollywooda 30. godina, 20. stoljeća Monroe Stahr sanjao o posebnoj freski, što bi sublimirala “američki san” i uveličala njegovu, rano iščezlu suprugu- glumicu. Zapazio je buntovnog i tvrdoglavog Pata Brady, tadašnjeg vlasnika filmskog studija, koji je trčao iza uspješnih investitora i box offica.

Izabravši format serije prije nego komprimiranje Fitzgeraldove proze, stvaranjem dvosatnih filmova po uzoru na ostvarenja Baza Luhmanna i prije njega Elie Kazana, najnoviji “The Last Tycoon” ostavlja likovima melankoliju i ambivalentnost što ga čine neuhvatljivim ali i ranjivim.

Feljton stavlja u prvi plan sadržaje koje je volio autor “Velikog Gatsbyja” : potragu za boljim postojanjem, obsesiju iznalaženja i stvaranja, lažnu privlačnost prema ljepoti i bogatstvu. Kostimografi i dekorateri, među kojima su mnogi radili u seriji “Mad Men” su se udružili u nastojanjima oživljavanja ugođaja glamoura, davnog perioda. Haljine Celie Brady/Lilly Collins/, Patove kćerke koja nastoji zavesti Monroa i postati poznata, su predivne.

“The Last Tycoon” snimljen na nekadašnjim prostorima Mary Pickford i Douglasa Fairbanksa, nanovo postavlja Hollywood u njegov historijski kontekst. SAD se teško oporavljaju od Velike Depresije. Farmeri su napustili zemlju zbog velike bijede i guraju se po ničijim prostorima, u blizini filmskih studija, dok tehničari i umjetnici traže bolje plate.
Nedostatak epiloga u romanu nema nikakvu uputu velikog pisca o njegovim namjerama pa je dao posebnu slobodu scenaristima, sudeći po tvrđenjima producenta serije, Chrisa Keysera, koji je prešao preko Pariza, putujući na tv festival u Monte Carlu.
-Mogli smo proširiti kadrove, spomenuli težak položaj umjetnika indijanskog ili afričkog porijekla. Nanovo obradili početke Hollywooda, mafijaške i brutalne, što su podsjećali na istinski Far West ali i njegove skrivene spone, sa Trećim Reichom! Feljton podsjeća kako je Njemačka bila unosno tržište za američke filmove. Velika studija su se povinovala nacističkim zahtjevima, posebno u scenarijskim djelatnostima. Producent Keyson smatra da serija može potrajati nekoliko sezona-Fasciniranost za sedmu umjetnost je bezvremena a sličnost danšnjice sa 30 godinama prošlog stoljeća, veoma neobična i pomalo uzbuđujuća. Kao da svijet traži ravnotežu u njezinom kutu.

Džana Mujadžić