Filmski festivaliVijesti

Zvanično otvoren 27. Sarajevo Film Festival

U Sarajevu je večeras zvanično otvoreno 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF). Ceremoniju otvaranja vodio je glumac Dino Bajrović, koji je uz interesantan govor uveo publiku u osam dana festivalske čarolije.

Film Danisa Tanovića, prvi bh. dugometražni igrani film koji tretira pojavu koronavirusa, otvorio je 27. SFF. “Deset u pola” je topla priča o prijateljstvu i vječitim antagonizmima sarajevske mahale.

Film je prikazan na 14 lokacija u Sarajevu i Mostaru, a okupljenima u Sarajevu večeras su se obratili Bajrović i direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Pored filma “Deset u pola”, na otvorenju SFF-a prikazan je i omnibus “Pisma s kraja svijeta”. Svjetsku premijeru je imao u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije.

Ovogodišnjem izdanju prisustvovat će veliki reditelj Wim Wenders, kojem će u sklopu 27. SFF-a biti uručeno i Počasno Srce Sarajeva, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Wenders je večeras prošetao crvenim tepihom i iskoristio priliku da pozdravi okupljene građane, turiste i novinare.