Zvanični programi 68. izdanja Filmskog Međunarodnog Festivala u Cannesu

conf_presse_cannesPredsjednikov čovjek

Program 68. izdanja Međunarodnog Filmskg Festivala u Cannesu posjeduje poseban kvalitet i raskoš-prema riječima Thierryja Frémauxa, glavnog delegata manifestacije i novog predsjednika ove najpoznatije svjetske smotre sedme umjetnosti, Pierre Lescurea.
Okarakteriziran kao “Predsjednikov čovjek” jer je blizak Françoisu Hollande, izjavio je na konferenciji za štampu, održanoj u poznatoj kino dvorani UGC Normandie, na čuvenoj aveniji Champs Elysées, uz prisustvo brojnih novinara, posebno nas koji smo se uspjeli akreditirati između 7000 reportera i izvještalaca, kako će se “Festival zasigurno održati”!
To je odgovor predhodniku Gillesu Jacobu koji je vodio festival nekoliko desetljeća, koji upravo izdaje knjigu pod nazivom “Festival se neće održati”.

Braća Joel i Ethan Coen će ocjenjivati ostvarenja visoke razine jer se među odabranim filmovima zvanične selekcije dugometražnih fikcija čiji je aktualni broj 16, nalaze cineasti poput Gus Van Santa, Nanija Morettija, Matea Garone, Paola Sorentina čijem filmu “Mladost” glumi Sarajka Luna Zimić-Mijovćc, Lasla Nemesa, Jacquesa Audarda i mnogi drugih.

zvizdanIsabella Rosselini će presjedavati program “Izvjestan pogled” u kojem se natjeće hrvatsko ostvarenje “Zvizdan”, reditelja Dalibora Matanica. Ova koprodukcija zagrebačke “Kinorame”, slovenskog “Gustav filma” i beogradskog SEE Filma pro Srbija, traje 123 minuta. Priča duga tri desetljeća je posebna saga neprijateljskih komšijskih sela, ali i snažne pa krhke ljubavi. Glavni interpreti su Tihana Lazović, Goran Marković, Mira Banjac, Nives Ivanković.

Dva ostvarenja iz južno-istočne Europe

panamU programu “Posebne projekcije” uvršteno je prvo igrano ostvarnje beogradskog reditelja Pavla Vukičevića “Panama”, u produkciji “Collapse films”.
Jovan koji smatra Maju jako naivnom upada u njezine mreže a da toga nije ni svjestan. Policijski film čija je koscenaristica Jelena Vuksanović tumače, između ostalih: Slaven Posko, Miloš Pjevac, Tamara Dragičević, Jelisaveta Orasanin, Nebojša Miladinović.
Vukičević je svoje filmove predstavio u Cannesu i 2003. pa i 2007. godine.

Woody Allen je autor filma “Irrational Man” koji će se pokazati izvan zvaničnog natjecanja. U istom programu je i ostvarenje Georgea Millera “Mad Max: Fury Roead”, zatim “Inside Out” djelo Petea Doctera i Ronalda Del Carmena, pa “Little Prince” u režiji Marka Osbornea.
Nathalie Portman je rediteljica dugometražne fikcije “Prica o ljubavi i tami” koja će se projicirati u “Posebnim projekcijama” zajedno sa filmom “Amnesia” Barbeta Schroedera i ostvarenjem Souleymanea Cisse “Oka”.

Kako smo obaviješteni od strane glavnog delegata Frémauxa, koji nas je potom sve pozvao na degustiranje čuvenog i kvalitetnog šampanjca, jos šest filmova će dobiti vizu za ovogodišnji Cannes.

Džana Mujadžić