“Žrtve” Sofie Coppole zavele Cannes

Remake ostvarenja Don Siegela, gotička drama sa Nicole Kidman, Kristen Dunst, Elle Fanning i Addison Riecke je zasigurno najupečatljivije ostvarenje nadarene cineastice od čuvenog filma “Lost in Translation”. Možda je transgresija umjerena ali je Sofia Coppola ostvarila elegantno djelo.

Galska snaha, rediteljica je među rijetkim ženama imenovanim za “Oscara” , mozda će upisati osobno ime u veoma macistički kanski klub dobitnika poznate, Zlatne palme ? Uglavnom, nova varzija “Žrtava” dobila je simpatije i naklonost kanske publike.

Adaptacija istoimenog romana Thomasa Cullinana, već ekraniziranog 1971. sa Clintom Eastwoodom u glavnoj muškoj ulozi, što je tumačio vojnika ranjenog u američkom Građanskom ratu i razbio krhku ravnotežu pansionata za mlade djevojke, izolovanog i udaljenog od svijeta. Prodorno i oštro ostvarenje posebnog ugođaja, u kojemu prijetnja i opasnost zamjenjuju dramu.

Ako je kćerka velikog Francisa dokazala da se nadarenost, ipak naslijeđuje, Collin Farrell je nanovo inovirao vojnika, podarivši mu dopadljivu suvremenost koju kostimi prohujalog doba nisu umanjili niti zaklonili.

Džana Mujadžić