Zlatni toranj filmu ‘Djevojka’ na 25. Festivalu evropskog filma Palić

Međunarodni žiri 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, koji je održan u Paliću i Subotici od 14. do 20. jula, radio je u sastavu: rediteljka Ildiko Enjedi (Mađarska), predsjednica, producentkinja i glumica Ieva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija), i glumica Nataša Ninković (Srbija), članovi.
Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, žiri je donio sljedeće odluke:

ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodjeljuje se filmu DjEVOJKA, u režiji Lukasa Donta, realizovanom u belgijsko-holandskoj koprodukciji.
“Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa.”

PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodjeljuje se Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma KRTICA.
“Za nesvakidašnje postignuće reditelja na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montažu i vizuelni koncept. Izabrao je dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan.”

Žiri je odlučio da Specijalno priznanje dodijeli španskom filmu KARMEN I LOLA rediteljke Aranče Ečevarije.
“Za hrabar prvi film; za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture; za rad sa naturščicima; za sigurno vođenje ove riskantne i komplikovane avanture; za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu.”

CVETNA DOLINA NAJBOLJI FILM U PARALELAMA I SUDARIMA
ODLUKA ŽIRIJA KRITIKE – FEDEORA ŽIRIJA – TAKMIČARSKOG PROGRAMA PARALELE I SUDARI

Žiri kritike – žiri FEDEORE (Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana) takmičarskog programa Paralele i sudari 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, radio je u sastavu: crnogorska filmska teoretičarka i kritičarka prof. dr Maja Bogojević, bugarska filmska kritičarka Pavlina Jeleva i italijanska kritičarka Kjara Spanjoli Gabardi.
Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, žiri kritike – žiri FEDEORE – jednoglasno je donio odluku:

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se mađarskom filmu CVETNA DOLINA u režiji Lasla Čuja.
“Snažna filmska priča debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu.”

FIPRESCI NAGRADA FILMU U RATU
ODLUKA FIPRESCI ŽIRIJA GLAVNOG (TAKMIČARSKOG) PROGRAMA

Tokom 25. Festivala evropskog filma Palić 2018, od 14. do 20. jula, FIPRESCI žiri radio je u sastavu: Masimo Leki (Italija), predsjednik, Nina Sputnitskaja (Rusija) i Tonči Valentić (Hrvatska), članovi.
Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, žiri je donio odluku:

FIPRESCI NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM dodjeljuje se francuskom filmu U RATU u režiji Stefana Brizea.
“Za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona.”