Filmski festivaliVijesti

Žilniku priznanje “Maverick” u Motovunu

Zilnik- Maverick Motovun-Film-FestivalReditelj koji pomjera granice umjetničkog izražaja

U svijetu čuveni cineast iz Niša, začetnik dokudrame i jugoslavenskog Crnog vala, Želimir Žilnik dobija uglednu nagradu Mavrick, na aktualnom Filmskom Festivalu u Motovunu što se organizira od 26. do 30. srpnja.

Poznato priznanje se dodjeljuje inovantnim rediteljima koji umiju pomjeriti granice filmskog izricanja što ovaj autor uspješno ostvaruje od početka svoje neponovljive i raskosno kreativne karijere.
Autor će učestvovati u brojnim razgovorima i diskusijama koje neće nedostajati 19. izdanju cijenjene i posjećene manifestacije sedme umjetnosti. Posebno će se predstaviti njegovi međunarodni uspjesi: “Rani radovi”, “Marble Ass” i “Destinacija Srbistan”.

Nadareni cineast je već 1969. dobio “Zlatnog Medvjeda” u Berlinu za prvjenac “Rani radovi” što tretira studentske nemire u Beogradu, godinu ranije i okupaciju Čehoslovačke. Kultno ostvarenje pod nazivom “Marble Ass” slijedi transrodnu noćnu damu Merlinku u nastojanjima da smiri i uljepša trenutke vojnicima tek stiglim u Beograd, sa različitih ratišta. Film je 1995. godine, u doba sukoba u južno-istočnoj Europi i posebno jake mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice nagrađen na Berlinaleu velikom queer nagradom”Teddy”.

Raspršavanje sistema vrijednosti u post tranzicijskim uvjetima država europskog jugo-istoka isto kao i izbjeglištvo, te migracije stanovništva u promijenjenim odnosima ujedinjene Europe su bazni sadržaji aktualnog stvaralaštva Želimira Žilnika. Dokumentarac “Destinacija Srbistan” je nadahnuti film o iseljenicima što nastoje naći sigurnu starokoninentalnu zemlju i zatražiti azil pa dospijevaju u – Srbiju!

Gdje ste bili 2016. ?

Motovunski festival se održava u gradskom Kinu Trg i pokazuje oko stotinu ostvarenja prispjelih sa svih strana planete. U glavnoj selekciji je 21. djelo, a 13 se natječe za najveću nagradu “Propeler Motovuna”. Među kandidatima su “Gori more”,”Noćni život”,”Mučenik” isto kao i najnovije djelo Alejandra Jodarowskog , “Poezija bez kraja” ili “Zaljev ludaka” Brune Dumonta.
Među uzvanicama smotre su Mirjana Karanović, uspješna rediteljica prvjenca “Dobra žena”, Snježana Tribusan pokazuje novu komediju “Sve najbolje”, a Damjan Kozole svoj triler što uzdiže zvjezdanu prašinu.

Francesco Munzi otvara program “Zemlja partnerica” ostvarenjem “La Bella Italia” u kojemu učestvuju veliki cineasti pokreta sedme umjetnosti: “Talijanski jug”, “Filmska komedija” u suradnji sa Talijanskim Filmskim Institutom za kulturu koji ustupa više od 30 filmova. Retrospektivni program pokazuje djela poznatih reditelja a “Motovunski kratki” promocira kratkometražna ostvarenja.

“Gdje ste bili 2016” je program posvećen jačanju europskih desničarskih pokreta, od Rusije do Hrvatske. Publika će vidjeti kvalitetne dokumentarce, među kojima hvaljeni: “Desno, dva, tri – kamo ide Europa”?-Christophera Bobyne.
Na otvorenju festivala nastupa Edo Maajka, a publika će moći glasati uz pomoć Maxtv.Filmfeela, za najuspješniji film.

Ovogodišnji predsjednik smotre je islandski reditelj Fridrik Thore Fridriksson, a žiri čine Alma Prica i talijanski cineast Salvatore Mereu. Zajedno dodjeljuju “Propeler Motovuna”

Džana Mujadžić