Zbog vrijeđanja Srebreničana od producenta američke serije dobili izvinjenje

thomas-lennonPredstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanada su u ime američkih i kanadskih Bošnjaka i posebno u ime više desetina hiljada potomaka, preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici koji žive u Sjevernoj Americi, od producenata serije “The Odd Couple” zatražili javno izvinjenje.

“U epizodi navedene serije se jedan od aktera, Felix Unger (Thomas Lennon) poziva na Srebrenicu na uvredljiv način, jer u jednom dijelu Lennon kaže ‘dakle, Emily, mislio sam da bi mogli probati novi srpski restoran, Ukus Srebrenice'” pojašnjeno je u saopćenju.

Ova izjava je, smatraju oni, nanijela novu bol potomcima, preživjelim žrtavama i svjedocima genocida u Srebrenici i razočarala sve istinske borce za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode za dostojanstvo čovjeka u svijetu.

Također pozdravljaju javno izvinjenje producenta američke televizije te pozivaju televizijsku kuću CBS kao i producente da posjete Memorijalni Centar Potočari u Srebrenici i iz prve ruke osjete i vide posljedice genocida od zločinačke srpske vojske nad bošnjačkim narodom, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida.