Završen drugi AJB DOC Film Festival

Svečanom ceremonijom, dodjelom nagrada i na kraju projekcijom dokumentarca „Kuća Male Zvijezde“ završeno je drugo izdanje AJB DOC Film Festivala, koje je upriličeno u multipleks Cinema City u Sarajevu.

Ceremonija dodjele nagrada počela je videopregledom drugog AJB DOC Film Festivala, utiscima gostiju i autora, nakon čega se prisutnima obratio direktor Festivala Edhem Fočo, koji je objasnio do kakvih je promjena dovelo drugo izdanje AJB DOC-a.

Prva nagrada, koju je uručio Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, bila je Nagrada publike, a dodijeljena je filmu “Nevjerovatno putovanje” autora Alvara Gonzalez-Allera i Olivera Valentea.

Nevjerovatno putovanje na veliko platno donosi priču o najvećem uspjehu bh. košarkaške reprezentacije i njenom odlasku na Evropsko prvenstvo u Njemačku 1993. godine, gdje je osvojila osmo mjesto. Film je prikazan u okviru selekcije AJB Prikazuje, a publika je u do posljednjeg mjesta popunjenoj sali autore filma nagradila višeminutnim aplauzom i stojećim ovacijama.

Uslijedilo je proglašenje Nagrade programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić. Oni su odlučili nagradu dodijeliti filmu “Žudnja za povratkom” Katrine W. Kjaer. To je intimna priča od globalnog značaja o posljedicama sistemskog kršenja ljudskih prava u međunarodnom sistemu za usvajanje djece, prikazana iz ugla tinejdžerke kao središnjeg lika filma, i njene borbe za pravdu. Nagradu je predstavnicima filma uručio selektor Sead Kreševljaković.

Programski žiri svoju je odluku pojasnio time da je “promjena potrebna kako pojedincu tako i društvu”. Kada vam oduzmu kulturu, maternji jezik i religiju, oduzeli su vam sve, kazao je Programski žiri u odluci i zapitao se: “Treba li se pomiriti s tim ili krenuti u borbu protiv sistema i pojedinaca?” Ovaj film dokazuje da je svaka promjena moguća ako ste odlučni u svojoj namjeri, ali i pokazuje svu snagu pojedinca, stoji u obrazloženju žirija, uz opasku da je osvojio srca njegovih članova.

Članovi međunarodnog žirija, priznati i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi iz Al Jazeera Documentary Channela odlučivali su o Nagradi za najbolji film takmičarske selekcije. Žiri se u obraćanju prvo zahvalio direktoru i selektorima AJB DOC-a “na odabiru nevjerovatnih filmova u takmičarskoj selekciji koji pokrivaju svaki aspekt ljudskog stanja“.

Prije dodjele glavne nagrade Internacionalni žiri odlučio je dati Specijalno priznanje filmu „Put patriotizma“ režiserke Caroline Troedsson, jer smatraju da donosi važnu perspektivu ovom festivalu, kao i svijetu izvan Balkana. Film Put patriotizma govori o suđenju zbog korupcije kosovskom ministru Fatmiru Limaju i švedskoj sutkinji Marie Tuma, koja vodi to suđenje.

Žiri je u odluci kazao da je „režiserka na vješt način postigla dinamičku napetost, dok je istovremeno ‘plela’ komplikovanu priču o zemlji koju prožima duboko ukorijenjena korupcija, sumorna potraga za pravdom i neplanirani neuspjeh međunarodnih aktera. Dodali su i kako smatraju da važni filmovi poput ovoga mogu inspirisati režisere da se počnu baviti balkanskim pričama koje će pokrenuti ozbiljan dijalog o ključnim temama u ovoj regiji, ali i širom svijeta.

Nagrada žirija za najbolji film pripala je filmu „Za Samu“, autorice Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa, a za sve članove ta odluka, kako su kazali, bila je nedvojbena.

„To je film o mladoj majci i novinarki, njenom suprugu ljekaru i njihovoj bebi Sami te životu pod opsadom u improvizovanoj bolnici, dok nad njihovim glavama u Halepu u Siriji padaju bombe. Film je snimljen kao priča majke svom djetetu. Ta jedinstvena metoda omogućila nam je da vidimo i osjetimo intimne i direktne emocije glavnih likova i onih oko nje koji proživljavaju svakodnevni teror“, stoji u obrazloženju žirija. „Čast nam je uručiti nagradu žirija režiserki Waad al-Kataeb i Edwardu Wattsu“, zaključili su iz žirija.

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada čast da zatvori AJB DOC pripala je filmu „Kuća Male Zvijezde“ autorice Slađane Lučić, koji govori o Nudžejmi Softić, lektorici iz Sarajeva, djevojci koja je odlučila sve svoje životne traume i tragedije pretrčati, razbijajući ujedno društvene predrasude prema hidžabu. Pored Slađane Lučić, na realizaciji filma radila je i Tamara Babun, mlada producentica bogatog iskustva u svijetu dokumentarnog filma. Duža verzija filma predstavljena je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a televizijska verzija prikazana je prvi put na zatvaranju drugog izdanja AJB DOC Film Festivala.

Uz drugo izdanje AJB DOC Film Festivala održani su i trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti Al Jazeere Balkans Ede Čelebića. Također, održana je i prezentacija režiserke Rawan Damen Ambasador Palestine.

Drugo izdanje međunarodnog Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održano je u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019. Tokom pet dana trajanja AJB DOC Film Festivala publika je imala priliku vidjeti 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije. Svi prikazani filmovi objedinjeni su sloganom AJB DOC-a „Promjena/Change“, čime se želi ukazati na težnju i potrebu za promjenom, koja se dešava i neophodna je pojedincu i društvu, tehnologiji isto koliko i okruženju. Ipak, najbitniji je čovjek, koji je dovoljno snažan da doživi i potakne promjeni u vlastitoj okolini. Dokumentarni filmovi koje je publika imala priliku gledati zasigurno su ostavili snažan utisak.