Zatvara se zadnji galski filmski studio

Peticija sa pola miliona potpisa

“Ako studio smješten u pariškom predgrađu Bry-sur-Marne nestane, moraćemo snimati izvan Francuske i to sada, kada zvaničnici nastoje privući strane produkcije” – izjavio je nedavno čuveni režiser Roman Polanski, koji sa skoro 82 proljeća realizira music hall “Bal vampira” u teatru Mogador, Grada svjetlosti.

Filmski studio “Bry-sur-Marne” je uz Grad filma /Cité du Cinéma/, jako zaduženog Luca Bessona, što zbog krivotvorenja i nepravilnog poslovanja ima velikih problema sa galskom pravdom, najznačajniji u zadnjem desetljeću jer su se u njemu, osim dugometražnih snimali televizijski filmovi i brojne serije. Administracija je zatrpana zahtjevima jer je “Arpajon”, studio u nedalekoj oblasti Essonne prestao s aktivnostima, jednako kao i mitski “Victorine” u Nici.

Cijenjeni profesionalci poput režisera Jean-Pierrea Jeuneta, glumice, producentice i rediteljice porijeklom iz Osijeka, Josiane Balasko, pravog prezimena Balasković, francusko-njemačkog cineasta Dominika Molla, Françoisa Ozona ili Pierrea Salvadorija, potpisali su peticiju “Za održavanje aktivnosti najboljeg studija u Francuskoj”, koju je pokrenulo Udruženje filmskih dekoratora ADC, u suradnji s Udruženjem obrtnika povezanim sa dekoracijom- Imad. Peticiju je već potpisalo pola miliona filmskih djelatnika.

Vlada ostaje nijema

Studio Bry je otvoren 1987 godine, u opčini Villiers-sur-Marne, smještenoj u pariškom predgrađu. Upravitelj je najprije bila Francuska produkcijska kuća -SFP. Nakon privatizacije 2001, studio su kupile grupe Euro Média i Bolloré, a u proljeće 2013 godine, materijalno stanje se pogoršalo, nakon prelaska u vlasništvo grupe Nemoa, što se oslanja na luxembourško-brazilske fondove.
Euro Média će uskoro napustiti Bry, koji se polako ali sigurno razuđuje, pa mu uskoro predviđaju, zadnji “klap”!
Glavni dekorater Michel Barthélémy koji je često surađivao sa režiserima Audiardom i Mollom, ističe performacije studija, podvlačeći njegovu stabilnost i solidnost.

Bry je jedini, galski, filmski studio u kojem je moguće obaviti ulično snimanje, a posjeduje dvije trečine aneksiranog prostora za snimanja, posebno u ateljeima, s ostvarenim dekorom. Ovakvu opremljenost ne posjeduje ni mnogo skoriji Grad filma, ujedno skuplji od Bry. Na licu mjesta je i raskošan stock namještaja iz različitih epoha, pa se izdaje svim svjetskim kinematografijama, za značajne svote novca.

Ako projekt produženja djelatnosti, kojima bi upravljali zaposleni ne uspije, moraće se pristupiti aukciji dragocijenog namještaja. Kako je Euro Média još uvijek suvlasnik, nije odlučeno koje će se rješenje primijeniti.

“Sačuvati Bry znači produžiti djelatnosti mnoštva zaposlenih. Zadnja serija koju je ostvario Canal plus, pod nazivom “Versailles” obezbijedila je tehničarima 100 sati rada”- istakla je Sabine Chavrier, tehničarka sa 15-godišnjim iskustvom i redateljica dokumentarnog ostvarenja o ugašenom studiju “Arpajon”.

Ako se Bry zatvori odmah će se premjestiti i brojne francuske, ali i strane produkcije, što djeluju u Parizu. Anglo saksonci su ovdje snimili “Hunger games” i već sele u Njemačku, koja posjeduje modernije platoe, izdate po znatno manjim cijenama. Isto je i sa mnogim istočno-europskim zemljama, što omogućuju jednostavnija snimanja nego u Francuskoj.

Lokalni poslanici zato nastoje razviti audiovizuelni odjel u sklopu Bryja, jer je oblast dvostruko ugrožena, pošto oko studija djeluju i brojni ugostiteljski objekti. Veliki broj gradonačelnika malih gradića pariške oblasti nastoji kontrolirati urbanistički plan regije Grada svjetlosti, posebno projekta “Veliki Pariz”. Nedaleko smješteni Naučni audiovisuelni institut može podržati dolazak eventualnog spasitelja, koji bi opremio cijeli sektor. Problem je što se u projekat mora uključiti i vlada koja, uporno, ostaje nijema.

Džana Mujadžić