Vijesti

Zašto je Jack Nicholson odbio ulogu u Kumu

Prije Al Pacina, Jack Nicholson je dobio ponudu za ulogu Michael Corleone u Kumu, ali je tu ulogu odbio.

Kum je i dan-danas jedan od najvoljenijih filmskih ostvarenja, a priča o ulasku mladića u porodični mafijaški posao pomogla je, sada kultnim glumačkim imenima, da se njihove karijere uspješno nastave. Međutim, jedan kasting je mogao da ode drugim putem. Mnogi glumci su razmatrani za ulogu Michael Corleone, uključujući i Jacka Nicholsona, koji je odbio iz prilično progresivnog razloga.

Svako ko zna bilo šta o historiji filma zna da je Michael Corleone bio lik koji je proslavio Al Pacina, a zauzvrat je ta uloga učinila isto za njega. Međutim, prije nego što je postao sin Vita Corleonea, Pacino je bio glumac s nekoliko manje značajnih uloga. Uprkos tome, on je uvijek bio izabranik režisera Francis Ford Coppola za ulogu studenta koji je postao kum.

Ipak u igri su bila i neka veća imena, poput Nicholsona koji je tada već stekao ime u oblastima scenarija i glume, a njegova uloga u “Easy Rider” ubrzala mu je put do slave. Pročitao je scenario i znao je da će film, samo na osnovu kvaliteta romana Marija Puza, biti hit. Ipak, Nikolson je odbio ulogu Majkla Korleonea.

A njegovo razmišljanje, kako je otkriveno u intervjuu za “Moveline”, bilo je da “Italijani treba da igraju Italijane”.

Ovakav stav prema ulozi je definitivno bio prilično progresivan za to vrijeme, iako je pokazao u kom pravcu se Hollywood sve više kretao. Decenijama ranije, manjinske uloge su neslavno igrali kavkaski glumci, spriječavajući čak i ozbiljne filmove da prikažu te kulture ili likove na dostojanstven način.

Ironično, Robert Redford je u jednom trenutku razmatran za ulogu Michaela, ali Coppola je bio čvrst u svom uvjerenju da nikog neće “kupiti” svjetlokosi Redford kao Italijan.

Uprkos ovoj težnji za autentičnošću, Santina “Sonija” Corleonea igra James Caan, koji je zapravo morao da obavijesti fanove da, na njihovu žalost, on zapravo nije Italijan. Nicolsonovo pretežno njemačko i irsko nasljeđe takođe odražava nasljeđe Toma Hagena, koga je igrao Robert Duval.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)