Zaštitite djecu od igrice ‘Plavi kit’

U jednoj sarajevskoj osnovnoj školi otkriveno je krajem prošle sedmice da učenik igra igricu poznata kao „Plavi kit“ / Blue Whale, potvrdio je direktor ove škole za agenciju Patria.


Zbog zaštite djeteta i škole govorio je pod uslovom anonimnosti. Cijeli slučaj prijavljen je sarajevskoj policiji i Ministarstvu obrazovanja KS. Rukovodstvo te škole je kao mjeru predostrožnosti nekoliko dana ranije otkrivanja ovog slučaja izdalo upozorenje nastavnicima i učiteljima da obrate pažnju na djecu, piše Patria.

Igrica je već raširena u svijetu i regionu, a može dovesti čak i do samoubistva djeteta.

– Učiteljica je na ramenu kod jednog učenika nižeg razreda primjetila iscrtanu ribu te cijeli slučaj prijavila rukovodstvu škole, a zatim su obaviješteni i roditelji. Dijete je priznalo da je igralo opasnu igricu. Sada je pod nadzorom roditelja – kazao je direktor ove škole.

Učenik je, kako je potvrđeno za Patriju, sebi nanio lakše povrede. Srećom, slučaj je otkriven prije ozbiljnijeg incidenta.

Još uvijek nema reakcije ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića koji je obaviješten o ovom događaju. Zatraženo je da Ministarstvo izda upozorenje školama u vezi ove opasne pojave.

Kako počinje igrica
– Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” onlajn igre “Plavi kit”.

Ova opasna igrica koja funkcioniše tako da djeca na e-mail ili na svoj profil na nekoj društvenoj mreži dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.

Naime, “Plavi kit” potom počne da postavlja zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva djeluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji

Naime, igrica tjera djecu i tinejdžere koji je igraju da se samopovređuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podijeliti tu krvavu fotografiju.

U Rusiji su zabilježeni slučajevi samoubistva zbog ove igrice, jer onaj ko pokuša da prestane da je igra ili da je obriše počinje da dobija prijeteće poruke.


Jedan učenik šestog razreda Osnovne škole “Podrinje” u Mihatovićima kod Tuzle, isjekao je ruku igrajući opasnu internet igricu “Plavi kit”, prenosi Faktor iz policijskih izvora.

Roditelji dječaka, nakon što su vidjeli šta se dogodilo, pozvali su policiju, koja će obaviti razgovor sa dječakom.

Nemili događaj dogodio se u kući dječaka koja se nalazi u naselju Mihatovići, a povrede je sebi nanio koristeći šestar. Roditelji i mještani su u šoku.

Opasna igrica “Plavi kit” nakon što je aktiviraju tjera djecu da ispunjavaju različite izazove, između ostalog i da sebi nanose povrede, a na samom kraju igrice od djece se traži da počine samoubistvo. Da bi ispunila što se od njih traži, djeca su izložena ucjenama, a najčešće im se prijeti ubistvom članova porodice.

Kako saznajemo, dječak je iz radoznalosti pokrenuo igricu, a potom je slijedeći upute nanio sebi povrede, ali ih nije snimao kako to traži ova opasna igrica.