Započeo festival u Annecyju


Kina u prvom planu

Najveći i najpoznatiji europski festival animiranog filma što je upravo započeo u galskom gradu Annecy, do 17. lipnja pokazuje publici i profesionalcima, došlim iz cijelog svijeta, raskošan i veoma raznolik program. Na posjećenoj premijeri predstavljen je kratkometražni film “Puppy” Genddy Tarakovsky, što prati klijente “Hotela Transilvanije”, preplašene činjenicom da je mladi Denis dobio iznenadjujući dar, domaću životinju ogromnih razmjera, nalik na monstruma! “Kralj Boba” Georgea Schwizgebela će se projicirati uz klavirsku pratnju umjetnikovog sina Louisa Wanga. Francuz Nicolas Delveaux predstavlja “Atletika- stolni tenis” na velikom ekranu, priču o hipopotamusu što igra ping-pong. Na programu je i adaptacija poeme Jacquesa Préverta “Pjesma dva spuža što idu na sahranu” u režiji Jeana-Pierrea Jeuneta i Romaina Legendre a pokazaće se i film “Dva spuža odlaze”.
Abstraktna animacija Reinholda Bidrane “Until We Caleidescape” će zatvoriti manifestaciju a publika će prije toga otkriti fascinantni univers kvebeskog kreatora Guya Pelisle, zahvaljujući ostvarenju “Zub”
Već tradicionalno učešće studenta slavne škole filma “Slike Gobleni” ovaj put je posvećeno završnim “špicama”. Mladi autori su uputili njihova ostvarenja počasnom uzvaniku festivala, kineskoj kinematografiji. Uz ućešće azijskih kolega iz međunarodnog razreda škole “Gobleni” i polaznika pariškog glazbenog Konzervatorija “Paul Duker”. Budući cineasti i tvorci filmske glazbe su ostvarili pet kratkometražnih filmova koji će imati posebne, ekskluzivne projekcije.

Aktualna priznanja Mifa&Variety Animation Personality of the year dodijeliti će se distributerima Marcu Bonny iz “Gbelea Films” i Ericu Backmanu iz Qkids. Nagrada se dodijeljuje od 2015. godine, kada je Mifa obilježila 30 godina postojanja. Nagrađuju se i profesionalci, što aktivno pomažu razvitku filmske industrije.

Suvremeni eksperimentalni filmovi

Ove godine “Folimage” ostvaruje misiju reinkarnacije trailera smotre iz Annecyja. Odaje se počast i Aziohu, malom, plavom magacu -ostvarenju Emmanuela Guiberta, i Marca Bonavanture sa 12 albuma. Zvanični poster manifestacije ostvarili su Ugo Bienvenu i Kevin Manach.

Ilustratori, anketeri, reditelji upečatljivo promoviraju suvremeni i eksperimentalni stil, nadahnut cartoonam iz 40. i 50. godina. Festival uvodi dva nova priznanja za kratkometražna ostvarenja. Najprije Nagradu Mlade publike koju uručuje juniorski žiri. Druga nazvana “Perspektive” dodjeljuje se grupama koje ističu nepoznate reditelje. Predložena je i sekcija animiranog erotskog filma pa se projiciraju “Nakvašeni snovi ” i “Radost postojanja ” o senzibilitetu seksualnih želja.

Specijalni program festivala se sada naziva “Mindnight special” i obraća se upućenoj publici, zatamnjelim sadržajima ali i subverzivnim idejama, isto kao i spolnim te neuobičajenim
Kina je počasni uzvanik smotre 2017. pa će se u gradskom dvorcu održati vellika retrospektivna izložba historijskih i suvremenih reditelja : Sun Xna, Halyanga Wanha, Wu Chaoa ili Weilun Xia.
Chao u je i član žirija kineske delegacije, koju predstavlja Mifa.

Džana Mujadžić