Zanimljivosti koje možda niste znali o Matrixu

Nakon više od dvije decenije od prvog dijela filma o simuliranoj stvarnosti i eksploatacije ljudi kao baterija, stvarni život se ne razlikuje od hologramske projekcije pokazane u filmu “The Matrix“.

  1. Montažer Zachary L. Steinberg otkrio je da je u sceni kada se Neo “budi” iz Matriksa došlo do nepredviđene komplikacije, koja je zadržana u filmu. Reeves se otrovao pitom od mesa, i cijeli dan patio od mučnine. U sceni kada izlazi iz Matriksa i povraća, Keanu Reeves je stvarno povraćao od trovanja hranom, što je ostavljeno u filmu jer je izgledalo autentično.

2. U sceni kada je Neo sav izboden iglicama i iglama u medicinskoj sobi, deo njegovog tela su proteze, ali delom su igle stvarno zabodene u njegovo telo. Keanu nije imao ništa protiv da ga stvarno “bockaju”, pa je doveden specijalista za akupunkturu koji mu je stavio nekoliko desetina igala. Tako da one koje vidite u Neovoj glavi su zaista u Reevesovoj glavi.

3. Kada Morfeus upoznaje Nea, pruži mu desnu ruku dok lijevu drži iza leđa. Kada ga kamera snimi sprijeda, lijeva ruka mu je pored tijela, ali se već u sledećem kadru vraća iza leđa. Ruka brža od zvuka…

4. Kod Proročice ima nekoliko grešaka. Kvaka njenog stana je postavljena naopačke, vidi se dio opreme kako “viri”, a kada Neo gleda u kašiku koja se savija, u njoj se jasno vidi odraz kamera.

5. Nešto kasnije, Neo izlazi iz kuće Proročice, i u ruci drži keks koji je ona ispekla. Keksu fali dio kao da ga je neko odlomio, ali u sljedećem kadru, Neo kreće da ga gricne, a keks je cijeli…

6. Braća Vakovski insistirala su da se, u postprodukciji, otkloni što je više moguće plave boje iz svih scena eksterijera. Smatrali su da je plavo “srećna boja”, a da bi Matrix trebalo da bude zelenkast, da bi imao taj “uvrnuti” efekat, kao da cijeli film posmatramo kroz monitor kompjutera devedesetih.

7. Neo mijenja frizuru u okviru jedne scene. Na početku, kada na svom kompjuteru gleda poruke vezane za Matrix i “bijelog zeca”, frizura mu se promijeni. Dok gledamo u njega direktno, ima jednu, a kada ga vidimo u odrazu u monitoru, drugu frizuru.

8. Zidovi se, izgleda, u Matrixu popravljaju sami od sebe. Kada se Morfeus tuče sa agentom u kupatilu zgrade, agent pesnicom razbija zid od cigle, ali već u sledećem kadru, zid je cijeli i neoštećen.

9. Carrie-Anne Moss rekla je nedavno da je zbog ovog serijala prestala da nosi naočale za sunce.

10. “Kada izađem na ulici bez njih, može da se desi da me ne prepoznaju, ali čim stavim naočale i pojavim se napolju, svi viču – evo je Triniti”, požalila se glumica.