Zanimljive činjenice o Oscaru

Nakon dodjele Oscara, evo nekoliko zanimljivih činjenica od njegovog početka pa do danas. Naime, statua Oscara je teška oko tri kilograma i visoka oko 34 centimetra.

– Najmlađa osoba koja je dobila Oscar bila je petogodišnja Shirley Temple. Bio je to počasni Oscar kojeg je dobila 1934. godine.

– Najmlađa glumica koja je dobila pravog Oscara bila je desetogodišnja Tatum O’Nea za ulogu u filmu “Paper Moon” u kategoriji najbolja sporedna glumica (1974.).

– Najstariji glumac je bio Goerge Burns koji je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu “The Sunshine Boys” koji je tada imao 80 godina.

– Najstarija glumica je bila Jessica Tandy koja je dobila Oscara za najbolju glumicu za ulogu u filmu “Driving Miss Daisy”. Imala je 81 godinu.

– Ime nagradi je dala Margaret Herrick, bibliotekarka i voditeljica odjela za print, grafiku i istraživačke materijale Akademije filmskih umjetnosti i nauke. Kada je govorila o kipu 1931. godina kazala je kako izgleda poput njenog ujaka Oscara (Oscar Pierce). Tako je odlučeno da će se nagrada zvati Oscar.

– Najveći broj nagrada osvojio je Walt Disney, čak 26.

– Greer Garson je držala najduži govor ikada pri preuzimanju nagrade. Kada je 1942. godine dobila nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu “Mrs. Miniver” govorila je između 5,5 i sedam minuta (prema različitim izvorima).

– Tri filma koja su osvojila 11 Oscara na jednoj ceremoniji, u različitim kategorijama, su “Lord of the Rings: Return of the King” (2003.), “Titanic” (1997.) i “Ben-Hur” (1959.).

– Meryl Streep je rekorderka po broju nominacija za Oscara. Nominovana je 13 puta.

– Fran Walsh je jedina žena koja je dobila tri Oscara u jednoj godini – za najbolju sliku, adaptirani scenarij i originalnu pjesmu za film “The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003).

– Marlon Brando i Robert De Niro su dobili Oscara za istu ulogu. Brando je bio Don Vito Corleone 1972. godine, a De Niro 1974. godine. Ovo je bio jedini put da su dvije osobe dobile nagradu za istu ulogu.

– Hattie McDaniel je bila prva tamnoputa glumica koja je dobila Oscara za ulogu u filmu “Gone with the Wind” (1939.).

– Dvije najpoznatije holivudske porodice koje već tri generacije zaredom dobijaju Oscara su porodica Huston (Walter, John i Anjelica), i porodica Coppolas (Sofia, Carmine i Francis Ford)

– Pjesma “I Need to Wake Up” iz filma “An Inconvenient Truth” (2006.) je jedina pjesma iz dokumentarnog filma koja je dobila Oscara za originalnu pjesmu. Film je pobijedio i u kategoriji dokumentarnih filmova.