ZABORAVITE HOLLYWOOD, STIŽE HALALWOOD


Prva Halal filmska industrija će ove godine započeti sa radom u SAD.

“Ima 1 milijardu muslimana širom svijeta, a nema mjesta za nas i naše priče”, kaže Omar Regan, američki glumac i komičar, u videu u kojem podstiče ljude da doniraju njegov projekat Kickstarter.

“Tako, napustio sam Hollywood i idem u Halalwood!”, dodao je.

Halalwood je prva Halal filmska industrija, koju je pokrenuo sam Regan, glumac koji se pojavljivao u mnogim filmovima, između ostalog i u filmu “Rush Hour 2”.

Kako tvrdi, cilj Halal filmske industrije je da ruši stereotipne slike o muslimanima koje se prikazuju u zapadnim i američkim medijima.

“Ovo je naša misija: mi ćemo obezbijediti halal zabavu”, izjavio je Regan.

“Drugo, želimo da ponovo obrazujemo mase o muslimanima i Islamu.”

“Treće, obezbijedit ćemo platformu za mlade muslimanske pisce, glumce i reditelje, gdje mogu dobiti svoje priče, da ih niko ne odbaci”.

Prvi film u produkciji Halalwooda izaći će ove godine, a zove se “Američki šerijat” (American Shari`ah”). Komedija/akcioni film, ismijava američke zvaničnike koji zloupotrebljavaju pojam “Islamofobija” kako bi zadobili više moći.

Ovo nije prvi put da muslimani pokreću svoju industriju zabave. Muzička industrija niže uspjeh za uspjehom.

Ogroman uspjeh na Zapadu postigao je Sami Yusuf. Kasnije i Maher Zain, vjerovatno najveće ime u islamskoj muzičkoj industriji. Njegov prvi album “Thank You Allah” donio mu je status zvijezde u islamskom svijetu.

Bh-vjesnik.blogspot.com