Vijesti

Za njom su uzdisali mnogi, a ona je iznenada nestala!

Savina GersakJugoslovenska glumica Savina Geršak bila je žena za kojom su muškarci uzdisali, a na vrhuncu slave povukla se iz svijeta glume. Imala je tada 28 godina, a kao razlog odlaska navela je želju da se posveti obrazovanju.

Savina je rođena u Ljubljani 1963.godine, a kao tinejdžerica je aktivno igrala tenis i bilježila zapažene rezultate kao mlađa juniorka. Sa 16 godina postala je treća najbolja teniserka u Jugoslaviji te se počela profesionalno baviti tim sportom.

Nakon povratka u Ljubljanu 1981. godine upisala je studij engleskog jezika, a usto se povremeno bavila manekenstvom. Prije završetka prve godine studija dobila je glavnu ulogu u filmu Živka Nikolića “Smrt gospodina Goluže”.

Nikolić je dugo tražio pravu glumicu za ulogu Anke, mlade udovice božanstvenog izgleda. Iako Savina nije imala glumačkog iskustva, čim je vidio njene fotografije znao je da je to žena koju je tražio.

“Nisam se stigla ni snaći, jednostavno sam upala u sve to”, ispričala je na Pulskom festivalu 1982. godine.

Iako je tog ljeta u Puli bila najtraženija osoba, naredne dvije godine nije dobila nijednu ulogu, a publika je nije gledala ni u kinima ni na malim ekranima sve dok Živko Nikolić nije snimio novi film, u kojem je ponovno Savina dobila glavnu ulogu.

Film “Čudo neviđeno” dobro je primljen i kod publike i kod kritike, a scene iz njega ušle su antologiju. Nakon ovog filma Savina je 1986. godine dobila ulogu u italijanskom filmu “Za šaku dijamanata”, a potom je glumila u još dva italijanska filma. Treći Nikolićev film u kojem se pojavila bila je politička drama “U ime naroda”, u kojem je glumila uz Bogdana Diklića i Miodraga Krivokapića. U ovom filmu nije glumila zavodnicu, već je njena uloga bila lišena erotike. Dok ’90-ih se pojavila u još sedam filmova, uglavnom produciranih u Italiji.

U svojoj 28. godini otišla je iz svijeta filma. Iako studij engleskog nije završila, upisala je psihologiju u Rimu te je diplomirala. U italijanskoj prijestolnici i danas živi, majka je dvoje djece i bavi se psihoterapijom.

savina

Napišite komentar