Za manje od 7 dana ‘Joker’ na IMDb-u među 10 najboljih filmova svih vremena!

Manje od sedam dana nakon premijere, novi film o kojem priča cijeli svijet, ‘Joker, “popeo” se među prvih deset filmova na IMDb-ovoj listi najboljih filmova svih vremena!

Jedini film snimljen po stripovima, a koji se nalazi na ovoj listi, jeste globalno voljeni epski film o Batmanu – The Dark Knight, iz 2008. godine. The Dark Knight je i dalje na listi, na broju četiri (ima ocjenu 9.0), a Joker se trenutno nalazi na broju 9, sa ocjenom 8.8, a do sada je glasalo više od 160 hiljada ljudi.

Ali pošto su mišljenja izuzetno podijeljena oko Jokera (ili će vam reći da je film fantastičan ili da ništa ne valja), teško je povjerovati da će Joker uspjeti zadržati mjesto u društvu kultnih filmskih priča kao što su Iskupljenje u Shawshanku, Pakleni šund i Kum

Slično se u prošlosti desilo i sa Osvetnicima. Oba završna filma iz Marvelove sage, Avengers: Infinity War i Endgame ušli su među prvih deset na ovoj listi, ali su u mjesecima poslije, kako su se ocjene fanova smanjivale, tako i oni padali sve više. Infinity War je sada na 59. mjestu (ukupno je 250 filmova), a Endgame na broju 48.

Film koji govori o Jokeru, glavnom Batmanovom neprijatelju, nije akcijski, superjunački film, već kriminalistička drama koja je itekako zaokupila pažnju svjetske javnosti. Kritičari i fanovi bore se oko toga da li je dobar ili nije, ali publika hrli u kina i jasno je da svjedočimo globalnom kulturuloškom fenomenu. 

Jedno je sigurno, Joaquin Phoenix, koji glumi Jokera, napravio je strašan, genijalan i nezaboravan posao.