Filmski festivaliVijesti

Vsetinski filmski maraton u Češkoj posvećen bh. kinematografiji

Vsetinski filmski maratonOvogodišnji Vsetinski filmski maraton, kako se naziva mini filmski festival u gradu Vsetinu na sjeveru Češke, u potpunosti je posvećen bosanskohercegovačkoj kinematografiji. Tokom ovog vikenda u kinu Vatra u ovom gradu će biti prikazano petnaestak filmova bh. reditelja.
– Uoči otvaranja festivala, u petak u kasnim popodnevni satima, prikazan je film Jasmile Žbanić Otok ljubavi, a nakon toga Gori vatra Pjera Žalice. Za goste u kinu je uoči prikazivanja filma, emitiran i intervju sa rediteljem Pjerom Žalicom – izjavila je za Fenu ambasadorica BiH u Češkoj Danka Savić.

Obraćajući se prisutnima ambasadorica Savić zahvalila se Jiriju Fiali, dramaturgu Vsetinskog filmskog maratona i direktoru Milanu Kosteliku na organiziranju ovog događaja. Ona je podsjetila na sva priznanja koja su naši umjetnici dobili proteklih godina za svoja filmska ostvarenja, te značaj koji BiH danas ima i zahvaljujući Sarajevskom filmskom festivalu, kao važnom centru okupljanja i povezivanja filmskih stvaralaca.

– Filmska umjetnost je jedna od najuspješnijih ne samo umjetničkih nego i društvenih djelatnosti u BiH danas – kazala je ona.

Pored promocije bh.filmova, otvorena je i izložba koja otkriva prirodne ljepote BiH. Izložene su fotografije pejzaža, spomenika kulture, narodnih nošnji… Autori fotografija su Tihomir Crnjac, T.Bubalo, Goran Grbešić, Tomislav Miličević, fra Franjo Mabić i Miroslav Karačić/Udruga Hercegovački STAP.

Izložba će biti otvorena tri sedmice, a na istom mjestu se mogu naći i turistički prospekti i publikacije o gradovima širom BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)