‘Voz za Busan 2’ – spektakularna glupost (recenzija)

Efekti su izutetni u nekim trenucima, boja i muzka takođe odlični, ali loša priča je naprosto nešta što ubija sami film.

Sve ono što je bio Voz za busan, to nije njegov nastavak …

Dok smo u prvom dijelu svjedočili izuzetnom filmu koji obiluje napetošću, emocijom, odličnom glumom i odličnim efektima, u drugom dijelu smo dobili još bolje efekte, ali zato goru priču i obilje patetike.

Peninsula‘ je istinsko razočarenje kako i za ljubitelje prvog dijela filma, tako i uopšte za ljubitelje zombi tematike i horora.

Ne bi bilo pretjerano ako kažem da je veći dio filmova čisto mučenje gledalaca. Ništa ne može da uništi film kao nekoliko američkih klišea u korejskim filmovima. Mi namjerno i gledamo drugu kinematografiju da bismo izbjegli većinu američkih filmskih gluposti, a kada te iste gluposti uvale u neameričke filmove onda se film pretvori u pravo mučenje. ‘Peninsula’ je uspjela u tome …

Nego da se vratimo malo na sami film …
Radnja filma odvija se četiri godine nakon radnje u prvom dijelu filma. Južna Koreja je postala bukvalno zemlja zombija. Srećom, virus je ograničen samo na njihovo poluostrvo, i nije se širio dalje po svijetu.

Grupa preživjelih iz prvog dijela filma dobija ponudu koju ne mogu da odbiju, i vraćaju se u svoj grad kako bi zaradili ogromne novce.

Kada dođeš u grad zombija logično je da budeš na udaru zombija, i tako se i desi. Krenu belaji, lete glave, noge, ruke, i šta ti ga znam, i ubrzo se pojavljuju i preživjeli koji žive u tom gradu, i tu i počinju problemi …

Djeca koja su vrhunski ekspekti za zombije, a pri tome još i vozači kojima bi i Šumaher pozavidio, dovoljan su razlog da nas izbije iz cipela. Tu film prestaje bivati nešta ozbiljno i pretvara se u nešta sa čim se ne smiješ povezivati previše, ako ne želiš i sam da budeš smiješan …

Za razliku od prvog dijela gdje imamo jasnu radnju koja se odvija u vozu u kojem se ljudi bore za preživljavanje, radnja u drugom dijelu je raspršena i nema praktino fokus ni na čemu. Udrobljeno je svega, a ništa nije do kraja završeno.

Dok smo u prvom dijelu imaju priliku da uživamo i u prizorima zombija i u prizorima nezaraženih likova, ovdje nemamo to zadovoljstvo. Zombiji, kao i sami ljudi, postali su grupe koje urlaju i gube se u masi, zbog čega je nemoguće da se povežemo sa nekim od likova.

Zombiji jednog trenutka pokazuju izuzetne osobine: ubij bez obzira na sve, a u sljedećem pokazuju da su gluplji od svega … Takva bića ne mogu da djeluju strašno.

Efekti su izutetni u nekim trenucima, boja i muzka takođe odlični, ali loša priča je naprosto nešta što ubija sami film.
Ako niste gledali prvi dio i tražite nešta da gledate samo da bi vam oči radile, onda ćete možda čak i uživati u njemu, al ako ste od ljubitelja zombi i horor filmova, i uopšte filmova koje morate da doživite, onda je poželjno da izbjegavate ovaj film.

Na kraju ocjena: 6/10

Teufik O.