Vojka Smiljanić – Đikić – Biografija

vojka-451x259

Pjesnikinja, prevoditeljica i urednica Vojka Smiljanić – Đikić rođena je 29. septembra 1932. u Varcar – Vakufu, a umrla je 21. augusta 2016. godine u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti, a sahranjena je na sarajevskom groblju Lav.

Kako je imala veoma uspješnu karijeru, o njoj svi imaju samo riječi hvale i svi joj se dive kako je sve to postigla.
Zbog toga će njen Stvaralački vijek ostati zapamćen po uspješnom književnom i prevoditeljskom radu.

Bila je glavna urednica regionalnog časopisa za kulturu i književnost “Sarajevske sveske“ od 2002 godine, koji je pokrenut s ciljem promovisanja vrijednosti regionalne saradnje i međusobnog razumijevanja.

Vojka je do 1992. godine bila je urednica Trećeg programa Radio Sarajeva na kojem je i počela svoju i više nego uspješnu novinarsku karijeru davne 1974. godine.

Također dobitnica je nagrade Udruženja prevodilaca BiH 1975. godine, a ostavila je i veliki trag u kulturnoj historiji BiH prije rata.

Knjige koje je objavila iz domena poezije su:
1966. “Pjesme” (Svjetlost, Sarajevo),
1987. “Tkači vetrova” (Prva književna komuna, Mostar),
1997. “Pepelnica” (Zid, Sarajevo),
2000. “Druga zemlja” (Zid, Sarajevo) i
2004. “Prevođenje mora” (Naklada ZORO, Zagreb-Sarajevo).

Bavila se i prevođenjem, a neki od autora čija djela je prevodila su: M. Yourcenar, M. Diba, J.J. Rabearivela, S. Heaneya, M. Longlaya, K. Raine, E. de Luca, P. Holappa, M. Lacherafa, J. Senaca, M. Haddada, R. Boudjedra, Y. Septija.

Dok su neka od djela: “Antologija savremene alžirske poezije”, “Poems”, “Bijeli bik”, “Snovi sudbine”, “Cijeli Svijet”, “Na vlastitom tragu”, “Gladne zore, pjesme” i mnogi drugi.

Tako da se njeni radovi mogu naći u brojnim svjetskim antologijama, poput: Antologija ženske svjetske poezije ( PEN Centar, Španija, Velika Britanija), Pjesma dnevno ( Velika Britanija, London) i Ožiljak na kamenu savremene poezije iz Bosne (Irish pages, Dublin).