Virus korona neće zaustaviti Cannes Film Festival

Predstavnici Filmskog festivala u Kanu su istakli da neće promijeniti planove u vezi sa pripremama festivala zbog virusa korona.

Festival u Kanu je najavljen za dva mjeseca, a iz organizacije su istakli da rade na pripremi festivala kao i prethodnih godina bez obzira na zabrinutost koja vlada u svijetu filmske industrije zbog zloglasnog virusa korona.

Prošle sedmice u Francuskoj je zabranjeno javno okupljanje veće od hiljadu ljudi, u nadi da će se na taj način suzbiti napredovanje virusa, te su iz tog razloga nastala nagađanja da će i festival biti odgođen.

“Ništa se nije promijenilo. Festivalski radnici trenutno rade na pripremama. Festivalski direktori su u stalnom kontaktu sa gradskom upravom u Kanu i preduzimaju se sve mjere koje su propisane zakonom”, istakli su iz organizacije festivala u Kanu.

Nakon toga na zvaničnom sajtu festivala objavljena je selekcija fondacije “Atelier” u kojoj se nalazi 16 talentovanih režisera. U ovoj najavi virus korona nije pominjan.

U četvrtak su vlasti u Francuskoj zabranile sva javna okupljanja koja broje više od hiljadu ljudi na jednom prostoru i ove mjere će biti na snazi do kraja maja.

Najveća kino-dvorana na festivalu u Kanu ima mjesta za 2.300 ljudi. Prošle godine ova manifestacija u Kanu je privukla više od 12.500 delegata. Iz organizacije su poslali službene pozivnice za akreditovanje medija i poziv na pres-konferenciju u Parizu gdje će biti objavljena imena svih učesnika ovogodišnjeg festivala. Ova konferencija će biti održana 16. aprila, a u službenom dopisu organizatori su istakli da je interesovanje javnosti i medija za festival poraslo za devet procenata u odnosu na prošlu godinu.

Istovremeno, festival SXWS, koji ima sličan program kao i festival u Kanu, u subotu je odgođen. Američki Filmski Institut, koji dodjeljuje nagradu za životno dostignuće, otkazao je svoju ceremoniju, koja je bila zakazana za 25 april.

Organizatori Venecijanskog festivala i Festivala u Torontu, koji treba da budu održani krajem ljeta, istakli su da još vrše monitoring situacije, ali da je još rano govoriti da li će planovi biti promijenjeni ili ne.

Kino-blagajne u SAD su tokom vikenda imale osjetno manje gledalaca, pa je tako film iz “Pixar” produkcije zaradio 40 miliona dolara manje nego što je to slučaj sa drugim ostvarenjima iz ove producentske kuće prije izbijanja virusa korona.

Takođe veliki muzički festival “Evrovizija” će biti odgođen, a kako su istakli organizatori iz Holandije, javnost u toj zemlji brine širenje virusa korona, zbog čega su već počeli da razmišljaju o alternativnim načinima održavanja. “Evrovizija” se od svog prvog izdanja organizuje pred publikom u dvorani.