Vijest o dolasku Benicija Del Tora u Sarajevo u najznačajnijim svjetskim filmskim magazinima

Benicio-del-ToroVijest o dolasku oskarovca Benicija Del Tora na 21. Sarajevo Film Festival, gdje će ovom izvanrednom glumcu biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva, odjeknula je juče u domaćoj ali i svjetskoj javnosti.

Pored najznačajnijih domaćih i regionalnih medija, vijest o dolasku Del Tora u Sarajevo na naslovnim stranama u udarnim vijestima svojih portala objavili su najprestižniji svjetski filmski magazini Screen International, Variety, The Hollywood Reporter, Indiewire.

Del Toro će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe “Savršen dan” u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi. Film je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Kanu. Film će biti prikazan u najvećem festivalskom kinu u okviru Open Air programa gdje će Del Toru biti uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Glumac je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući nagradu Oscar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha “Putevi droge”, kao i nominaciju za Oscara za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua “21 gram”

Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri “Che”, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu, Španija.

Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je “Sicario” Denisa Villeneuvea u kojem su uloge ostvarili Emily Blunt i Josh Brolin, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar 2015.

klix.ba

Ostavite komentar