Večeras počinje 22. Sarajevo Film Festival

sff-sarajevo-film-festivalVečeras će svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu biti otvoren 22. Sarajevo Film Festival.

Domaćin svečane ceremonije otvaranja festivala će biti bh. glumica Alena Džebo.

U ranijim godinama domaćini svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala su bili: Zana Marjanović, Vanesa Glođo, Marija Pikić, Ermin Bravo, Boris Ler, Adnan Hasković i Feđa Štukan.

Selekcija Open Air programa već je ranije najavljena kao jedna od najboljih selekcija u proteklim godinama i ove nam godine donosi sljedeće naslove: “Taxi Driver”, “Florence Foster Jenkins”, “Love & Friendship”, “Julieta”, “I, Daniel Blake”, “Captain Fantastic”, “Dobra žena”, “Flaskepost fra P” i “Tour de France”.

Na SFF-u će ove godine biti prikazano ukupno 222 filma iz 61 zemlje. Filmovi su podijeljeni u 18 različitih programa, a bićeć prikazani na sedam lokacija.

Na 22. Sarajevo film festivalu za nagradu Srce Sarajeva takmiči se čak 39 filmskih naslova.
Filmovi se takmiče za četiri nagrade – Srce Sarajeva za najbolji film, glumicu, glumca i specijalnu nagrada žirija.

SFF svake godine prikazuje više od 200 igranih i dokumentarnih filmova, a fokus se stavlja na regiju koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije.

Glavna zvijezda ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala je slavni američki glumac Robert de Niro kojem će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

Stephenu Frearsu, jednom od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice, bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 22. Sarajevo Film Festivala.

Wolfgangu Amadeusu Brülhartu će na 22. Sarajevo Film Festivalu biti uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra.