VAFI – U konkurenciji 194 animirana filma

U kategoriji VAFI senior ima filmova pristiglih i iz SAD-a. Kolumbije, Irana i Meksika, a partner ovogodišnjeg Festivala je Francuska.
VARAŽDIN – Na 5. internacionalnom festivalu animiranog film djece i mladih Varaždin – VAFI od 22. do 27. travnja u službenoj konkurenciji prikazat će se 194 animirana filma.
Kako je izvijestio organizator natjecanja, filmsko-kreativni studio VANIMA, u konkurenciji VAFI junior prijavljeno je 237 filmova, a izabrano je 112, dok je u konkurenciji VAFI senior pristigao 171 uradak, a prikazat će se njih 82.
Ove je godine novost to što će VAFI senior, nakon prošlogodišnjeg revijalnog karaktera, ući u službenu konkurenciju za nagrade, a ocjenjivat će ih djeca iz studija VANIMA. Što se tiče odluka o najboljima u konkurenciji VAFI junior, one su i dalje u rukama profesionalaca, objašnjavaju u VANIMI.
Filmove koji će se natjecati u kategoriji VAFI junior izabrali su recenzent i urednik Kokica i Animatika Boško Picula te ilustrator i animator Matija Pisačić dok su seniorske filmove izabrale programska direktorica Festivala Sandra Malenica i prva voditeljica VANIME Dubravka Kalinić-Lebinec.
Uz velik broj filmova iz hrvatskih studija poput čakovečkog ŠAF-a, Foto kino video kluba Zaprešić, Škole crtanog filma Dubrava, osječkog CTK-a, varaždinske VANIME, mnogo filmova dolazi iz susjednih zemalja, a prvi put će biti prikazani i filmovi iz Moldavije, Australije, Estonije i Brazila. Tu su i “stari” poznanici, mladi animatori iz Hong Konga, koji peti put dolaze na VANIMU. U kategoriji VAFI senior ima filmova pristiglih i iz SAD-a. Kolumbije, Irana i Meksika, a partner ovogodišnjeg Festivala je Francuska.
jutarnjilist.ba